Letní filmová škola v Uherském Hradišti startuje už příští týden. Co rozhodně nevynechat?

Letní filmová škola v Uherském Hradišti startuje už příští týden. Co rozhodně nevynechat? 

LFŠ startuje v pátek 27. 7. a na následujících deset dní jako každý rok připravila pro filmové fanoušky pestrý program. Nejen snímky tuzemské, ale také to nejlepší ze zahraničí, literatura, hudba a virtuální realita. Co o tomto svátku kinematografie rozhodně nevynechat?

Letošní rok se nese ve znamení výročí. Před sto lety se staly mimo jiné dvě důležité věci – narodil se Ingmar Bergman a byla založena Československá republika. Obojí se odrazí v programu. „Českému filmu se v programu Letní filmové školy sice věnujeme tradičně, letošní výroční rok (zahrnující i 120 let českého filmu) chceme ale využít ani ne tak k přehlídce “významných” filmů anebo snímků, které ona výročí explicitně dokumentují, ale k zamyšlení a širší debatě o nás samých. A že je jí zapotřebí,” řekla programová ředitelka Iva Hejlíčková. Promítnutí se dočká například Práče Karla Kachyni nebo Vzpoura hraček Hermíny Tyrlové. Nezapomnělo se ani na Čechy v zahraničí. Jedním takovým byl nepochybně i George Voskovec, na jehož počest poběží na plátně Dvanáct rozhněvaných mužů a také další snímky, ve kterých tento umělec účinkoval. Chybět nebude ani dokumentární film Libuše Rudinské Můj otec George Voskovec. V sekci věnované Ingmaru Bergmanovi pak najdete například Podzimní sonátu nominovanou na Oscara, ale i filmy o tvorbě tohoto režiséra, ať už v divadle nebo na filmovém plátně.

Pokud jde o artové filmy, tentokrát je zastupuje Greek Weird Wave. Ve výběru budou moci diváci LFŠ vidět filmy Yorgose Lanthimose, Athiny Rachel Tsangariové nebo Panose Koutrase.

Výroční cenu Asociace českých filmových klubů letos v Hradišti převezme legendární herečka Iva Janžurová. „Paní Janžurové chceme vzdát hold za více než půlstoletí neuvěřitelně mnohotvárné herecké práce, která v českém kontextu jen stěží najde obdobu,” řekla programová ředitelka Letní filmové školy Iva Hejlíčková. Promítat se budou Petrolejové lampy, Výlet a Pane, vy jde vdova!

Druhým oceněným je režisér Mike Leigh. Pod jeho rukama vznikly filmy jako Tajnosti a lži, Život je sladký nebo Nahý. Za poslední z počinů si odnesl Zlatou palmu z Cannes a diváci jej budou moci zhlédnout i v rámci programu, stejně jako jeho další tvorbu. Představí také tři filmy, které nejvíce ovlivnily jeho samotného.

Cenu převezme také Bahman Ghobadi a představí svůj film Želvy mohou létat. „Bahman Ghobadi je klíčovou osobností íránského i kurdského filmu, jejíž hlas zní a filmy rezonují na všech velkých světových festivalech. Pro LFŠ je nesmírnou ctí přivítat po Abbasi Kiarostamim a Mohsenu Makhmalbafovi dalšího klíčového tvůrce z tohoto kinematograficky fascinujícího prostoru,” uvádí dramaturg festivalu Jan Jílek.

Pozvání přijali také další významní hosté z branže - režisér Roland Klick a chilský artový guru Alejandro Fernandéz Almendras. Jeho snímek Zabít člověka získal v roce 2014 Velkou cenu poroty za nejlepší hraný film na festivalu Sundance.

Půlnoční delikatesy, tentokrát na téma Stranger Films, se vrátí na konec minulého století a přinesou horory jako Vrah zůstal po škole nebo Dům plný strachu.

Po hudební stránce také nebudou hosté strádat. LFŠ zahájí i ukončí dva velké koncerty přímo na náměstí. V pátek 28. července se představí David Koller a Filmovkové dny uzavře v sobotu 4. srpna Barbora Poláková. Na stejném místě bude také po celou dobu LFŠ promítat letní kino osvědčené klasiky jako Dědictví, ale i novinky v podobě Hastrmana. Velkolepou podívanou také jistě předvede Cirk La Putyka a skvělým tipem jsou také studentské filmy mladých, ale nadějných filmařů.

Poprvé také mohou diváci zhlédnout filmy ze sekce „Východní přísliby“, které zastupuje tvorba ze zemí tzv. východního bloku. Velké zastoupení mají i tentokrát naši polští sousedé, namátkou Andrzej Jakimowski (Fígle a Tenkrát v listopadu) nebo Paweł Pawlikowski (Studená válka).

Další premiérou a zároveň velkým lákadlem bude virtuální realita. Zájemce jí provede host Mathieu Pradat. Půjde o virtuální a rozšířené reality autorských dokumentů s ekologickou či migrační tematikou, artové kousky z předních světových festivalů a výběr videoklipů.

V rámci „LFŠ uvádí“ pak mohou diváci rozhodnout, jaký film půjde do distribuce a zapojit se do hlasování. Na výběr bude ze tří titulů: francouzského artového survivalu Noc požírá svět, irského vztahového dramatu Doba nevěrná a melancholického islandského snímku A dýchejte klidně.

Jak se stát ikonou? Na to odpovídá nová sekce a nezačíná se nikým jiným než režisérem Larsem von Trierem. A promítat se nebude jen Nymfomanka, ale kupříkladu také Prvek zločinu.

Podle posledních zpráv se najde i něco pro opravdové fajnšmekry. V pátek 3. srpna bude na letišti v Kunovicích zpřístupněno letadlo, kterým přiletěli hokejoví hrdinové z Nagana v roce 1998 a promítnut unikátní film The Nagano Tapes, hostem bude i režisér Ondřej Hudeček.

Před půl stoletím bylo uvedeno filmové zpracování románu Žert Milana Kundery. Toto výročí mohou návštěvníci oslavit netradiční vernisáží, která bude probíhat ve formě procházky vedené Janem Kudělou a představitelem hlavní role Josefem Somrem. “Je nám velkou ctí, že můžeme vynikajícího Josefa Somra opět přivítat na Letní filmové škole, kde před čtyřmi lety získal Výroční cenu AČFK u příležitosti uvedení restaurované verze Ostře sledovaných vlaků. Tentokrát pan Somr na Letní filmové škole uvede další výjimečný film Žert a společně s ním se projdeme po místech, kde se film před padesáti lety natáčel. Věřím, že to jak pro místní, tak pro návštěvníky LFŠ bude mimořádný zážitek,“ řekla Radana Korená, ředitelka festivalu.

Dojde také na jednu celosvětovou premiéru. Robert Sedláček zde uvede svůj film Jan Palach. „Jsem moc rád, že po filmu Rodina je základ státu uvedu na Letní filmové škole opět ve světové premiéře svůj nový film Jan Palach, který je zatím nejvážnějším snímkem, jaký jsem natočil. Můžu si jen přát, abych se vrátil do podobné atmosféry, jaká mě kdysi vykopla do světa a dala mi sebedůvěru, že nejsem jen další marnost v naší pomíjivé filmařské branži,“ řekl režisér.

Akreditace lze pořídit na webových stránkách od 350 Kč za jeden den. Koupit si můžete také zvlášť vstupenky na doprovodné akce.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Hvězda - Uherské Hradiště nabízí i další akce

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!