Národní muzeum chystá nové expozice. Historická budova se částečně zpřístupní v říjnu

Národní muzeum chystá nové expozice. Historická budova se částečně zpřístupní v říjnu 

Rozsáhlá rekonstrukce Hlavní budovy Národního muzea na Václavském náměstí je téměř u konce. Muzeum bude od příštího roku postupně otevírat osm nových expozic. Z původní podoby Historické budovy zůstane pouze známý exponát plejtváka a část mineralogické sbírky.

V říjnu letošního roku bude částečně otevřena Historická budova Národního muzea a Panteon. Od listopadu 2019 budou mít příchozí možnost navštívit v Historické budově i v Nové budově Národního muzea (NM) nové expoziční celky.

Vizualizace expozice Dětské muzeum. Foto archiv NM

Z podoby expozic, kterou návštěvníci znali do roku 2011, zůstane v prostorách exponát Plejtváka myšoka a zároveň část mineralogické expozice, která je kulturní památkou a stala se památkově chráněnou součástí Historické budovy. Ostatní části expozic budou zcela nové.

Historická budova: zoologie, česká historie i drahokamy

V Historické budově NM se otevře expozice Příroda, jejímž základem bude paleontologická sbírka. Návštěvníci zde najdou unikátní exponát – kost zatím jediného dinosaura nalezeného na českém území. Zcela novou zoologickou expozici představuje celek Zázraky evoluce, který bude zahrnovat všechny skupiny živočichů.

Vizualizace expozice Zázraky evoluce. Foto archiv NM

Dále bude Historická budova hostit expozici pojmenovanou Dějiny, která představí vývoj českých zemí od 9. století do první světové války. Mezi zdejšími exponáty se objeví například horoskop Albrechta z Valdštejna nebo pohřební štít Petra Voka. Expoziční celek Lidé propojí témata antropologie a archeologie – pojednávat bude o předchůdcích člověka nebo antické kultuře.

Vizualizace spojovací chodby. Foto archiv NM

Vzácné kovy a drahé kameny ukáže expozice Klenotnice a mincovní kabinet. Zde si návštěvníci prohlédnou mimo jiné novorenesanční diadém Emy Destinnové nebo 5 haléř 1924 – nejvzácnější tuzemskou minci 20. století.

Nová budova: interaktivní expozice pro děti i novodobé dějiny

Nová budova NM zpřístupní expozici s názvem 20. století, která návštěvníky seznámí s dobovou politikou, společností a významnými osobnostmi. K vidění bude pero z podpisu kapitulace německých vojsk v Praze v roce 1945 nebo první československý zákon z roku 1918. V budově se zároveň umístí interaktivní Dětské muzeum tematizující období pravěku a středověku či přírodu.

Vizualizace expozice 20. století. Foto archiv NM

Ve spojovací chodbě mezi Novou budovou a Historickou budovou zájemci najdou multimediální prostor, který se budě věnovat historii Václavského náměstí v uplynulém století a jeho architektonickému vývoji od konce 19. století do současnosti.

Vizualizace expozice Příroda. Foto archiv NM

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Muzejní komplex Národního muzea nabízí i další akce

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!