Část Slovanské epopeje se přesunula do Obecního domu. Velká plátna zůstávají na brněnském výstavišti

Část Slovanské epopeje se přesunula do Obecního domu. Velká plátna zůstávají na brněnském výstavišti 

Monumentální dílo Alfonse Muchy si aktuálně mohou zájemci prohlédnout na dvou místech v republice. Větší plátna z cyklu Slovanská epopej stále zdobí brněnské výstaviště, jedenáct obrazů menších rozměrů od 19. července vystavuje Obecní dům v Praze.

Ačkoli jsou secesní prostory pražského Obecního domu vhodnou kulisou pro nejslavnější cyklus Alfonse Muchy, jejich kapacita nestačí pro všech dvacet monumentálních pláten. Proto se zde objeví pouze jedenáct menších obrazů, které vesměs vznikly během první světové války a po ní, kdy musel umělec původní rozměry přizpůsobit omezeným dodávkám plátna z Belgie.

Devět větších obrazů cyklu zůstává v pavilonu H na brněnském výstavišti, kde byly součástí festivalu Re:publika 1918–2018. Tato expozice bude otevřena do konce letošního roku.

Výstavní sály Obecního domu nabízejí zajímavé prostorové řešení, díky kterému si návštěvníci mohou plátna prohlédnout z obou stran a odhalit tak způsob jejich uchycení. Po úspěšném přijetí Muchova cyklu v Japonsku, kde jej v National Art Center vidělo přes 660 000 diváků, mají tuzemští návštěvníci příležitost zhlédnout větší část cyklu v atmosféře impozantního Obecního domu.

Slovanskou epopej před 6 lety hostil Veletržní palác v Praze. Foto archiv GHMP

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Obecní dům nabízí i další akce

Umělci:

Místo konání: Obecní dům

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!