Historický kolotoč, altánky i sluneční hodiny. Do prvorepublikové zahrady zve Národní zemědělské muzeum

Historický kolotoč, altánky i sluneční hodiny. Do prvorepublikové zahrady zve Národní zemědělské muzeum 

Na nádvoří Národního zemědělského muzea na pražské Letné se 18. července otevře stylizovaná zahrada s prvorepublikovou úpravou. Na děti zde čeká historický kolotoč, na dospělé návštěvníky květinové záhony se slunečními hodinami nebo ukázka dobové zahradní architektury.

Národní zemědělské muzeum (NZM) slaví stejně jako Československo sté výročí svého vzniku a na svém dvoře v Praze na Letné připravilo stylizovanou prvorepublikovou zahradu. Návštěvníci se seznámí s atmosférou tehdejší doby, s květinovými záhony, zahradními altánky, pergolami a lavicemi typickými pro předválečnou architekturu.

Na nejmenší návštěvníky čeká uprostřed květinové zahrady historický kolotoč se zvířecími motivy a houpačka. Expozice pokračuje také na střeše muzea, která nabízí neobvyklý výhled na Prahu. Zde návštěvníci najdou květinové záhony se slunečními hodinami. Na muzejním dvoře na novou zahradu navazuje expozice Malý selský dvorek s malými hospodářskými zvířaty nebo zahradní restaurace.

Foto archiv NZM

„Posláním muzea je nejenom služba návštěvníkům, ale také dlouhodobá vědecká činnost. Ta může mít různé výstupy, ať odborné publikace, přednášky, výstavy a někdy také třeba novou expozici v podobě zahrady,“ nechal se slyšet generální ředitel NZM Milan Jan Půček.

Tvorba prvorepublikových zahradních architektů představuje významnou součást národního kulturního dědictví. Tehdejší zahradní architekti se podíleli na úpravách zahrad Pražského hradu, projektu brněnského výstaviště, které vyrostlo na počest 10. výročí vzniku republiky i soukromých zahrad přilehlých k vilám.  

Foto archiv NZM

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Národní zemědělské muzeum nabízí i další akce

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!