Španělský temperament na obřích plátnech. Do DSC Gallery se vrací malíř Martin Krajc

Španělský temperament na obřích plátnech. Do DSC Gallery se vrací malíř Martin Krajc 

Červenému vínu, krvavým býčím zápasům a španělským dívkám vzdává hold umělec Martin Krajc svou novou výstavou Tinto de Verano, kterou od 18. července do 29. srpna hostí pražská DSC Gallery.

Svou aktuální výstavu pojmenoval umělec po chlazeném červeném vínu, kterým se Španělé osvěžují během parných letních dnů. Svou vášeň pro Španělsko získal Martin Krajc už za studií, kdy zde strávil půl roku. V roce 2008 se tam vrátil s výstavou a pro inspiraci si jezdí do živelné metropole dodnes. „Madrid mi dal strašně moc, neustále z toho čerpám,“ poznamenal k městu, kam se často vrací „inhalovat atmosféru“.

Tinto ve španělštině znamená tmavou červenou, je to barva vína a krve,“ popsal Krajc odstín, který nové kolekci obrazů dominuje. Návštěvníci na něm najdou motivy spojené s užíváním si léta a bohémstvím, nechybí ani pro autora typická figurativní témata a gesta.

Malíř opět použil velké formáty.Do obrazu se potřebuji vejít a pořádně se v něm rozmáchnout. Takové gesto má mnohem větší sílu, než kdybych maloval malým štětcem. DSC Gallery si podle mě velkoformátové malby zaslouží, je to velký a čistý prostor,“ vysvětlil svůj záměr Krajc.

Umělec se ve zdejší galerii představil před třemi lety svou výstavou Welcome To Paradise. „Aktuální výstava Tinto de Verano je oslavou života v dobrém slova smyslu.  Oproti výstavě předchozí se v ní autor ještě více uvolnil a malířsky rozmáchl. Na české poměry jde až o extrémně barevnou výstavu,“ doplnil partner galerie Petr Šec.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Umělci:

Místo konání: DSC Gallery

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!