Letní výstavy na severu Čech: indické šperky, Napoleon i fotografie Tona Stana

Letní výstavy na severu Čech: indické šperky, Napoleon i fotografie Tona Stana 

Míříte během léta do severních Čech? Přinášíme vám tipy na rozmanité výstavy od expanze jablonecké bižuterie do Britské Indie přes expozici představující Napoleona Bonaparte až po přehlídku ženských aktů slovenského autora Tona Stana.

Hry a klamy

Spoustu hlavolamů a rozmanitých experimentů si zapůjčilo na výstavu Oblastní muzeum v Chomutově ze známé liberecké iQLANDIE. V muzeu si můžete s dětmi vyzkoušet několik desítek interaktivních exponátů, které nejenom pobaví, ale také prověří vaše znalosti. Na nejmenší čekají i soutěže nebo malá dílna pro zručné experimentátory. Výstava bude otevřena do 27. července.

Z výstavy Hry a klamy. Foto: archiv Oblastního muzea v Chomutově

Tono Stano – Go North

Jdi na sever! Tak zní podtitul výstavy v Pojizerské galerii Semily, na níž si můžete prohlédnout kolekci velkoformátových ženských aktů renomovaného slovenského fotografa Tona Stana, kterého proslavily především snímky hollywoodských celebrit. K vidění je i portrét modelky Evy Herzigové, kterou autor spoluobjevil pro módní svět.

Z výstavy Go North. Foto: © Janusz Moniatowicz

Napoleonika

Od narození slavného francouzského vojevůdce a císaře Napoleona Bonaparte uplyne letos v srpnu 250 let. U příležitosti výročí uspořádalo Oblastní muzeum v Děčíně výstavu, která se soustředí na předměty spojené s touto významnou osobností. K vidění budou státníkovy portréty, různé zajímavosti jako knihy, medaile nebo grafické listy. Pánští návštěvníci se mohou těšit na přehlídku dobových zbraní, vojenskou výstroj či figurky vojáků.

Z výstavy Napoleonika. Foto: archiv Oblastního muzea v Děčíně

Cesta do Indie

Na nepříliš známou expanzi jablonecké bižuterie do koloniální Britské Indie poukazuje aktuální výstava ve zdejším Muzeu skla a bižuterie. Od konce 19. století až do druhé světové války firma vyvážela především tzv. bangle – skleněné náramky pro hinduistické ženy, metalizované foukané perle a další doplňky. Expozice však představuje i původem indické šperky a dekorace. Nechybí ani interaktivní část, kde si můžete obléknout sárí, proměnit se v maháradžu nebo se seznámit s indickým písmem. Celou výstavou navíc provází hra pro malé i velké dobrodruhy.

Z výstavy Cesta do Indie. Foto: archiv Muzea skla a bižuterie Jablonec nad Nisou

Ludvík Kuba (1863–1956)

Díla umělce dvou století, který byl značně ovlivněn impresionismem a secesí, představí od 25. července Galerie moderního umění v Roudnici nad Labem. Výstava mapuje jeho tvorbu od konce 19. století až po závěrečné období v padesátých letech. Plátna v expozici, která inspirovaly umělcovy oblíbené slovanské písně a jeho obdiv k čínskému umění, pocházejí z běžně nepřístupných soukromých sbírek.

Z výstavy Cesta do Indie. Foto: archiv Muzea skla a bižuterie Jablonec nad Nisou

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!