Za zavřenými dveřmi: Dokonalé manželství, nebo dokonalá lež?

Za zavřenými dveřmi: Dokonalé manželství, nebo dokonalá lež?80%

Nakladatelství Motto již po druhé vydává úspěšný bestseller Za zavřenými dveřmi, který vyšel hned v pětatřiceti jazycích. Pro autorku B. A. Paris jde přitom o její první román. Do češtiny jej přeložila Karolína Medková.

On je atraktivní a bohatý, ona má šarm a eleganci. Možná je nechcete mít rádi, ale máte. Chtěli byste poznat Grace blíž, jenže to je velmi obtížné. Ti dva jsou totiž nerozluční. Někdo by to mohl nazvat pravou láskou. Jiný by se mohl ptát, proč Grace nikdy nezvedá telefon nebo proč s vámi nikdy nejde na oběd, pokud s ní není i Jack. A proč jsou na jednom okně mříže? Někdy může být dokonalé manželství jednou dokonalou lží.

Autorka v příběhu vyprávěném hlavní hrdinkou prolíná dvě časové roviny, minulost a přítomnost. Podtrhává tím tak napínavou atmosféru příběhu, která graduje v samotném závěru, v němž se obě roviny prolnou. Nemusíte se však bát, že byste během čtení nepoznali, v jakém časovém období se nacházíte. I na tohle B. A. Paris myslela a při vyprávění použila u jednotlivých rovin k nim příslušné časy.

Přitáhla jsem si kolena k bradě, stočila se do klubíčka a čekala, kdy po mně sáhnou jeho ruce.

Mírně slabší mi přišel styl psaní autorky (překladatelky?), který se mi zdál místy až příliš jednoduchý, a také charaktery postav by si zasloužily hlubší zpracování. I přesto se však kniha čte velmi dobře a její závěr vás určitě nezklame. Lze z něj mezi řádky vyčíst, že si dala B. A. Paris na svém debutovém díle velmi záležet. Za zavřenými dveřmi je velmi promyšlenou knihou, jejíž jednotlivé zdánlivě nesouvisející dialogy či úseky vám v samotném konci začnou dávat smysl a dokonale do sebe zapadnou.  

Taky často doufá, že něco pokazím, takže mě bude moct potrestat. Jenže já jsem se naučila vymýšlet odpovědi za pochodu.

Oceňuji také výběr tématu příběhu. Do situace, jakou hlavní hrdinka popisuje, se může dostat opravdu každý. Jack dokonale plnil roli tyrana, Grace pak před ostatními dokázala výborně hrát šťastnou manželku, která má perfektní život. Stejně jako tomu bývá v reálu, ani v knize si toho, co je, jak příznačně napovídá název díla, za zavřenými dveřmi, nikdo nevšiml.

Názor informuji.cz: 80%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!