Letní výstavy na Moravě: cesta H+Z, novinářské fotografie i historie brněnského sportu

Letní výstavy na Moravě: cesta H+Z, novinářské fotografie i historie brněnského sportu 

Co nabídne letní sezóna v muzeích a galeriích na Moravě? Třeba výstavu o cestovatelském projektu Zikmund100, vítězných snímků soutěže Czech Press Photo nebo expozici mapující historii sportu v Brně.

Zikmund100

Do konce července máte možnost zhlédnout výsledky unikátního cestovatelského a fotografického projektu Lukáše Sochy a Tomáše Vaňourka, kterým se věnuje výstava v objektu bývalé svitovské brány ve Zlíně. Dvojice mladíků se vydala po stopách Jiřího Hanzelky a Miroslava Zikmunda, jenž letos v únoru oslavil sté narozeniny. Archivní snímky z jejich euroasijské cesty, kteří slavní cestovatelé podnikli před šedesáti lety, konfrontují se současnými fotografiemi těchto míst.

Z výstavy Zikmund100. Foto: archiv Muzea jihovýchodní Moravy

Nezranitelná armáda značky Baťa

Nepříliš známé vojenské hračky třicátých a čtyřicátých let bude od 5. června prezentovat výstava v Domě umění ve Znojmě. Mezi nerozbitnými gumovými hračkami nechybí tanky, bitevní lodě, ponorky, válečná letadla ani vojáčci. Největším unikátem expozice je početný soubor hraček vyrobených obuvnickou společností Baťa. Děti můžou zamířit i do herního koutku s vystřihovánkami.

Czech Press Photo 2018

Nejlepší české novinářské fotografie obsadí od 20. června Galerii Kaple ve Valašském Meziříčí. Návštěvníci spatří vítězné snímky dvacátého čtvrtého ročníku soutěže Czech Press Photo, které zahrnují kromě zachycení nejdůležitějších politických a společenských událostí i fotografie z oblasti umění, sportu, přírody, vědy či životního stylu.

Věžový dům s vodojemem. Foto: archiv MUO

Architekt Petr Brauner

Architektura by neměla být nudná, neměla by postrádat humor ani poezii.“ Výrok Petra Braunera shrnuje jeho přístup k řemeslu, který přibližuje výstava v Muzeu moderního umění Olomouc. Pavilon A na Výstavišti Flora, krematorium v Šumperku, olomoucký dům Avion nebo unikátní věžový vodojem s byty na Tabulovém vrchu – to je jen malý výčet z řady realizací významného architekta, jehož práce si můžete prohlédnout od 20. června.

Z výstavy Branky Body Brno. Foto: archiv Muzea města Brna

Branky Body Brno

Od Gustava Frištenského po Lucii Šafářovou. Moravská metropole má množství sportovních osobností, jak dokládá aktuální expozice na hradě Špilberk. Mapuje více než 150letou historii zdejšího sportu, kterou zhmotňují vystavené olympijské medaile s pochodní, wimbledonský talíř, pohár z Australian Open nebo všech třináct mistrovských titulů Komety, které jsou společně k vidění vůbec poprvé. Nechybí ani interaktivní prvky – vyskočíte si na kozu, vyzkoušíte dresy nebo se vyfotíte na stupni vítězů.

Foto: © Stanislav Krupař, archiv Czech Press Photo

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Umělci:

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!