Letní výstavy na západě Čech: historické filmové plakáty, Slívovy ilustrace i slavný normalizační hotel

Letní výstavy na západě Čech: historické filmové plakáty, Slívovy ilustrace i slavný normalizační hotel 

Chystáte se v létě do západních Čech? Máme pro vás tipy na výstavy v Plzni, Karlových Varech i Chebu. Vydejte se do muzeí a galerií, kde vás čeká přehlídka filmových plakátů, humorných děl Jiřího Slívy, expozice mapující lesk i bídu dejvického hotelu Praha a nejen to.

Hotel Praha

Jedna z nejvýraznějších normalizačních staveb sice již nestojí, připomenout si tento luxusní hotel, který se nacházel v pražských Dejvicích, ale můžete na výstavě v chebském Retromuseu. V prostorách hotelu pro oficiální vládní a stranické návštěvy komunistického režimu nechyběla výzdoba od Stanislava Libenského, Jaroslavy Brychtové a dalších proslulých sklářských výtvarníků. Po roce 1989 stavba střídala majitele, jejím posledním vlastníkem byl nejbohatší Čech Petr Kellner, který ji před pěti lety nechal zbořit. Expozice mapuje vznik, vývoj i zánik slavného hotelu.

Nejen Broučci arch. Zdeňka Podhůrského

Jméno Zdeněk Podhůrský je nejvíce spojováno se slavným večerníčkem podle knižní předlohy Jana Karafiáta Broučci z roku 1967, výstava v karlovarské Becherově vile však seznamuje i s autorovou další tvorbou, která zahrnuje loutky a barevné kresby z řady seriálů, kalendářů, světových výstav i reklam. Přes 400 děl významného výtvarníka a loutkaře je zde k vidění do 28. července.

Z výstavy Nejen Broučci arch. Zdeňka Podhůrského. Foto: archiv Galerie umění Karlovy Vary

XVI. Trienále umělecké knižní vazby

Nejnovější umělecká zpracování knižní vazby prezentuje na kratší výstavě Západočeské muzeum v Plzni. Jeho hlavní budova bude od 22. června do 18. července hostit díla ze soutěžní přehlídky Trienále umělecké knižní vazby, jejíž prapůvod sahá až do počátku sedmdesátých let. Odvětví má přitom v českých zemích tradici již od přelomu 19. a 20. století, kdy se formovala hnutí za obnovu knižní kultury.

Jiří Slíva. Kresbou ke smyslu

Smysl pro humor, nadsázka, vizuální zkratka a schopnost precizně vystihnout dané téma jsou klasické atributy tvorby známého českého kreslíře a grafika Jiřího Slívy, který ve výstavní síni 13 Západočeské galerie v Plzni představí výběr ze svého díla posledních dvou dekád. Nebudou chybět práce s tematikou kávy a vína, světových ikon od Freuda po Chaplina, jazzu i nesmyslů. Výstava bude přístupná od 26. června do 25. srpna.

Z výstavy Jiřího Slívy. Foto: archiv Západočeské galerie v Plzni

Filmové plakáty 1931 – 1948

Kouzlo a naivitu historických filmových plakátů ze třicátých a čtyřicátých let, které kvůli nevalné kvalitě jejich grafického zpracování dnes mnozí odborníci považují za dobový kýč, odhaluje výstava v Muzeu Karlovy Vary. Kromě tehdejších plakátů ve formě tzv. nudle si zde návštěvníci mohou od 26. června do 1. září prohlédnout i filmové dekorace a kostýmy.

Z výstavy Hotel Praha. Foto: archiv GAVU

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!