Letní výstavy ve Slezsku: Ostrava v roce ´89, pocta Rychlým šípům i noční živočichové

Letní výstavy ve Slezsku: Ostrava v roce ´89, pocta Rychlým šípům i noční živočichové 

Kam do muzea nebo galerie v letní sezóně ve Slezsku? Zamiřte třeba do Ostravského muzea, které nabízí výstavu fotografií z konce 80. let, do Galerie Obecního domu v Opavě, jež představuje pohled dnešních umělců na Rychlé šípy, nebo do Muzea Hlučínska, které vás provede světem nočních zvířat.

Ostrava ve fotografiích Jiřího Kudělky

Slezskou metropoli v osmdesátých letech a zejména v listopadu 1989 zachycoval na snímcích zdejší fotograf a pedagog Jiří Kudělka. Jeho práce, které město představují jako jedno z akčních center politických a společenských zvratů, si aktuálně můžete prohlédnout v Ostravském muzeu. Výstava, která se koná k třicátému výročí sametové revoluce, je otevřena do 8. srpna.

Pocta Rychlým šípům

Víte, odkud znal Červenáček bratry Mašíny, zda Jeremiášek dokáže zachránit Řehoře Samsu nebo kdo se skrývá pod maskou Široká? Odpoví vám chystaná výstava v Galerii Obecního domu v Opavě. Zbrusu nové komiksové příběhy Rychlých šípů jako vzdání holdu Jaroslavu Foglarovi vytvořilo devět českých a slovenských výtvarníků, mezi nimiž nechybí Lucie Lomová, Karel Jerie nebo Pavel Čech. Jejich pohled na Mirka Dušína a jeho přátele si zdarma prohlédnete od 4. července do 25. srpna.

Z výstavy Pocta Rychlým šípům. Foto: archiv MČ Praha 1

Historické hudební nástroje

Čtyřicet let sbírá historické hudební nástroje a nyní několik desítek kusů své kolekce představuje na výstavě v Městském muzeu Krnov. Přijďte se podívat na výběr ze sbírky Jaromíra Růžičky, v němž nechybí plechové i dřevěné dechové nástroje, smyčcové i skupina strunných drnkacích instrumentů z doby od konce 18. století po současnost.

Z výstavy Historické hudební nástroje. Foto: archiv MIKS Krnov

Vládci noci

Připravte si baterky a vydejte se do unikátní expozice v Muzeu Hlučínska, která vám přiblíží svět nočních živočichů. V naprosté tmě se zde můžete projít jejich přirozeným prostředím – mokřadem, lesem, loukou, ale i „obyčejným“ vesnickým dvorkem. Kromě nevšedního zážitku vás čekají fakta o pestrosti více než padesáti různých zvířat, která se probouzejí za soumraku, i o faktorech, které dnes tyto živočišné druhy ohrožují.

bauhausTWINS

U příležitosti stého výročí založení významné německé architektonické školy Bauhaus vystavuje PLATO Ostrava průchozí instalaci, která recykluje dochované prvky z fasády budovy slavné školy v Desavě do podoby monumentální prostorové struktury. Konstrukce je otevřená ze všech stran a z každého směru působí jiným prostorovým dojmem. Podle jejího spoluautora Roberta K. Hubera podněcuje k otázce, jak nakládáme s dědictvím moderny, udržitelným rozvojem a přestavbami.

Z výstavy bauhausTWINS. Foto: archiv PLATO Ostrava

Foto: archiv Muzea Hlučínska

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!