Výstava Normalizační Brno dává do kontrastu staré fotografie a současnost

Výstava Normalizační Brno dává do kontrastu staré fotografie a současnost 

Vernisáží v plenéru začala 4. července výstava fotografa Františka Kressy s názvem Normalizační Brno. Na několika panelech v centru města jsou vystaveny fotografie, které zachycují dané místo v 70. a 80. letech minulého století. Během vernisáže podepisoval někdejší fotograf Brněnského večerníku svoje dvě knihy, které nesou stejný název jako výstava.

První díl fotografovy knihy vyšel minulý rok v listopadu, nyní už je vyprodaný. Kressa však s knižními publikacemi zdaleka nekončí, rád by vydal ještě knihu z fotografií, které pořídil jako osvětlovač během desetileté práce ve zpravodajství Československé televize. Kromě toho také plánuje vydat soubor fotografií současného Brna, snímky by měly být staré maximálně pět let.

František Kressa svoji tvorbu pravidelně zveřejňuje na Facebooku, díky čemuž jej našel historik a provozovatel krytu 10-Z v Husově ulici Pavel Paleček. Toho zaujaly především staré snímky, které na sociální síti fotograf vystavoval. "Fotky na tuto výstavu jsem vybral tak, aby korespondovaly s daným místem. Nikdy jsem však nefotil s vědomím, že by mohlo jít o dobový dokument," uvedl Kressa. Sám fotograf o sobě říká, že se fotografií zabývá zhruba čtyřicet let.

Výstavu ocenil i ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů Zbyněk Hazdra. "Podle mě je pozoruhodná tím, že ukazuje všednodennost normalizačního života. Když se na to člověk podívá a srovná s jinými místy té doby v republice, tak šedivost byla typická nejen pro Brno. Navíc jde pěkně srovnat stejná místa, dnes jsou mnohem barevnější," řekl Hazdra.

Šestašedesátiletý František Kressa se jako fotoreportér Brněnského večerníku dostal na různá místa. Výstava Normalizační Brno propojuje současnost s minulostí.

Foto archiv Františka Kressy

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!