KVIFF 2018: Jsem vlastně takový upír, žiju z talentu jiných lidí, říká jeden z Monty Python Terry Gilliam

KVIFF 2018: Jsem vlastně takový upír, žiju z talentu jiných lidí, říká jeden z Monty Python Terry Gilliam  

Na karlovarském festivalu v roce 2006 uváděl svůj drama Krajina přílivu. Ve stejné době v Praze natáčel Kletbu Bratří Grimmů. Nyní se známý režisér vrátil se snímkem Muž, který zabil Dona Quijota, který připravoval dvacet devět let. „Pochyboval jsem o tom filmu, i ve chvíli, kdy jsme ho začali natáčet. Během natáčení se objevilo mnoho problémů, ale já mám naštěstí špatnou paměť, takže si je nepamatuju,“ zavzpomínal režisér Imaginária Dr. Parnasse.

A právě v posledním snímku, ve kterém si zahrál Heath Ledger, se představil v jedné z rolí i Johnny Depp. Představitel Jacka Sparrowa měl původně hrát i v jedné z původních verzí Dona Quijota. „Pokaždé když jsme scénář přepracovali, říkali jsme si, že to bude jiný film. Ze začátku jsme mysleli, že se to bude odehrávat v 17. století, ale bylo by to moc drahé. V jedné z těch verzí měl hrát i Johnny,“ popisoval vývoj scénáře Gilliam.

Nakonec se ale snímek odehrává v současnosti. Vypráví o namyšleném režiséru Tobym, který se kdysi proslavil svým studentským filmem o Donu Quijotovi, ale dnes už točí spíš reklamy.Nejdůležitější bylo, aby se vrátil do vesnice, kde natáčel svůj první snímek. Tam Tony zjistí, že lidem, kteří ve filmu hráli převrátil život naruby,“ vysvětloval režisér. Z půvabné Dulcinei je totiž po letech v podstatě prostitutka, Sancho zemřel a ze starého ševce se stal opravdový Don Quijote. „Díky tomu se z toho stal film o tom, jak se mění lidem život, poté co něco natočí,“ prozradil.

Natáčet reklamy kazí charakter

V některých chvílích to dokonce může vypadat, že se pro postavu Tobyho, kterou si zahrál Adam Driver, nechal Terry Gilliam inspirovat ze svého života. „Snad jsem se jím ale nikdy nestal. V minulosti jsem sice točil reklamu na Nike a dostal jsem za těch deset dní víc peněz, než za rok a půl natáčení Dona Quijota, ale to kazí charakter. Toby kvůli tomu přišel o svou duši, což je vlastně další myšlenka, která v původních verzích nebyla,“ vysvětlil jeden z Monty Python.

Společníka Tobymu, ze kterého se na chvíli stane Sancho, na jeho cestě za sebepoznáním dělá samozřejmě i Don Quijote v podání Jonathana Pryce. „Jonathan mě musel přesvědčovat patnáct let, že je pro tu roli ten pravý. Nakonec o tom, že je Don Quijote, nepřesvědčil jen mě ale i Španěle, se kterými jsem mluvil,“ řekl Gilliam.

Terry Gilliam alias upír

A samozřejmě nesmí chybět ani krásná Dulcinea, kterou si zahrála portugalská herečka Joana Riberio. „Joanu jsem obsadil ještě předtím, než jsem viděl kamerové zkoušky. Dali jsme si spolu kávu, a hned potom jsem věděl, že má v sobě oheň, aby tu roli zahrála,“ vysvětlil. Terry Gilliam se ale také zmínil, že se bál, aby Riberio dokázala zahrát obě verze Dulcinei – mladou naivní holčičku, i skoro třicetiletou ženu, nechtěl totiž používat různé herce. „Oba dva mi ale během natáčení přinášeli inspiraci, ostatně jako všichni herci. Jsem vlastně takový upír, žiju z talentu jiných lidí,“ vysvětlil režisér se smíchem.

Muž, který zabil Dona Quijota se v Karlových Varech představil v sekci Horizonty, v Mnichově, kde momentálně probíhá FilmFest München, byl ale snímek v jedné ze soutěžních kategorií. „Nechápu, jak se tam dostal. Já soutěže s filmy nemám rád, ty jsou pro mladé, aby se mohli proslavit. Starým prďolům jako jsem já by ale měly být jedno.

Minirecenzi z Karlových Varů na dlouho očekávaný snímek Terryho Gilliama pro vás připravuje Tomáš Fiala.

Foto: KVIFF

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Muž, který zabil Dona Quijota
 

Mohlo by se ti líbit...

Hotel Thermal nabízí i další akce

Místo konání: Hotel Thermal

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!