KVIFF 2018: Chvilky, Mimořádná zpráva, Všechno bude

KVIFF 2018: Chvilky, Mimořádná zpráva, Všechno bude 

V dalších dnech nabídl karlovarský festival několik více či méně vydařených českých snímků. Zaprvé debut Beaty Parkanové, o tom, že všechny Chvilky v životě něco znamenají, dále nezkreslený pohled dvou českých redakcí při získávání Mimořádné zprávy a že Všechno bude, divákům ukázali dva mladí nadějní herci pod taktovkou Olmu Omerza.

I nejobyčejnější život je jedinečný (Chvilky)

Láska k ženatému muži. Štípání dřeva s tátou. Věčně kritická babička. Náhodný sex s hudebníkem. Uklízení zahrady s nemocnou matkou. To jsou jen chvilky, které může zažít každý z nás. Samy o sobě neznamenají nic, ale dohromady tvoří celek, kterému se říká život. O všech důležitých chvilkách, které nás nějak utvářely, zároveň víme jen my sami. A i tu důležitost jim koneckonců zase přisuzujeme jenom my. Přesně to se snaží ukázat režisérka a scénáristka Beata Parkanová na Anežce ve svém zdařilém debutu.

Chvilky jsou založené zejména na skvělém scénáři složeném s běžných frází, které snad ve svém životě slyšel každý. „Máš tlustý nohy po tátovi.“ „Měla by ses vdát.“ „Jíš pořádně?“ „Mám tě rád, ale…“ Díky tomu se velmi rychle dokáže divák s životem na plátně ztotožnit, ačkoli je rozkouskovaný a spojitost jednotlivých scén vyplývá napovrch snad jen tak mimochodem. Protože ale podobné situace každý z nás dobře zná, dokáže si z nich bez problémů složit srozumitelný příběh. Na druhou stranu jednoduchý scénář funguje i díky výkonu Jenovéfy Bokové, které dokáže být se stejnou samozřejmostí lhostejná jako hysterická a přispívá tak tomu, že se se nad životními Chvilkami musí zamyslet snad každý, kdo je vidí.

Hodnocení: 90%

Novinařina neupravená pro umělecké účely (Mimořádná zpráva)

Dvě redakce, jeden cíl. Zjistit jako první, jestli Miloš Zeman bude znovu kandidovat na prezidenta České republiky. Ten se totiž rozhodl tuto zprávu nejprve prozradit svým nejbližším na Pražském hradě, kam novináře nepozval. Jak to vypadá, když musíte kvůli takové komplikaci napsat dvě verze Hospodářských novin, nebo když Česká televize zařazuje mimořádnou zprávu do vysílání? To divákům v nezkreslené verzi ukáže nový dokument Tomáše Bojara.

Novináři jsou nejen v poslední době oblíbenými postavami v hraných filmech, bohužel z nich mnohdy reportéři vycházejí jako policisté zkřížení s hackery a s žurnalistickou praxí takové snímky nemají mnoho společného. Mimořádná zpráva v tomto ohledu už jenom díky svému žánru má, co nabídnout, a dává nahlédnout do mnohdy nudné, jindy stresující práce skrze jedinou událost. Díky tomu, že režisér strávil v obou newsroomech několik měsíců, splynul s prostředím. Novináři tak ve většině případů během své práci nehrají a diváci si tak mohou poslechnout běžné diskuze o tom, jak bude znít titulek, nebo jak budou zařazené jednotlivé příspěvky do vysílání. Tomu jistě dopomáhá i to, že štáb většinu času přihlíží na jejich práci zpovzdálí. Pokud se tedy chcete podívat, jak to chodí v českých redakcích, nemusíte už odcházet ze svých domovů. Stačí vám televize a sedmdesát pět minut.

Hodnocení: 80%

Přisprostlá zimní road-movie (Všechno bude)

Ačkoli je všude sníh a zima, čtrnáctiletý Mára a dvanáctiletý Heduš nasedají do auta a vydávají se na cestu po krásách České republiky. Nemají peníze, jídlo ani náhradní oblečení, vezou si s sebou jen pocit, že teď mohou všechno. Vědí, že je nikdo hledat nebude, že jsou všem jedno. Po cestě potkávají stopařku, kterou naberou u dálnice s nadějí, že by s nimi mohla mít sex, a zachrání psa před utopením. Kam míří a co s nimi bude? To Všechno bude neřeší, vždyť i cesta může být cíl.

Je až překvapivé, jak mladí herci Tomáš Mrvík a Jan František Uher zvládli zahrát mladé výrostky, kteří se nezaleknou žádné špatnosti. Možná i díky nim se snímek v angličtině jmenuje Winter Flies. Z obou postav totiž máme neustále díky mladým hercům pocit, že jsou to jen otravné mouchy, kterých je třeba se zbavit, a ne je zachraňovat. A přesně tak se k nim chovají i dospělí, policisté, které skvěle ztvárnili Lenka Vlasáková a Martin Pechlát.

Bohužel skvělým hereckým výkonům chybí rozpracovaná psychologie postav a i o jejich minulosti se bohužel divák nedozvídá skoro nic, zejména u Heduše. Kvůli tomu si k nim prostě neumí najít cestu, k čemuž přispívá i přílišná rozkouskovanost příběhu. Některé scény, jako například když kluci zachraňují dívku před znásilněním z chaty, jsou navíc vyloženě nadbytečné a jiné by možná stálo za to více rozpracovat. S kluky se jednoduše už nebudete chtít vydat na jejich přisprostlou cestu znovu.

Hodnocení: 60%

Foto: KVIFF

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

ChvilkyMimořádná zprávaVšechno bude
 

Mohlo by se ti líbit...

Hotel Thermal nabízí i další akce

Místo konání: Hotel Thermal

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!