KVIFF 2018: Režisérka mi řekla, že nevypadám ani nezpívám jako Nico, ale přesto jsem ten správný člověk, zavzpomínala Trine Dyrholm

KVIFF 2018: Režisérka mi řekla, že nevypadám ani nezpívám jako Nico, ale přesto jsem ten správný člověk, zavzpomínala Trine Dyrholm 

Dánská herečka letos na karlovarském festivalu uvedla snímek Nico, 1988 o jedné z nejznámějších múz Andyho Warhola a Velvet Underground, ve kterém si zahrála hlavní roli. „Nestává se často, že by vám někdo nabídl tak složitou a komplexní postavu, takže jsem nabídku s radostí přijala,“ vysvětlila filmová Christa Päffgen alias Nico po uvedení filmu.

Když mě Suzanne (Nicchiarelli, režisérka filmu – pozn. autorky) oslovila, řekla mi: Nevypadáš jako Nico ani nezpíváš jako ona, ale i přesto jsi ten správný člověk. Uděláme z toho prostě takovou naši verzi jejího příběhu,“ vzpomínala Dyrholm. Ačkoli její hlas není podobný hlasu Nico, pěvecké předpoklady pro roli měla, ve čtrnácti letech se totiž tato dánská herečka zúčastnila například i Dansk Melodi Grand Prix, ze které mohou hudebníci postoupit do soutěže Eurovision Song „Se Suzanne jsme dělaly nové aranžmá pro písně. Jednoduše jsme šly do studia a hledaly jsme pro Nico hlas,“ vysvětlila návštěvníkům festivalu po promítání dokumentu. „Jelikož jsem ale dřív dělala i divadlo, byla jsem zvyklá dělat s hlasem nejrůznější věci,“ doplnila.

O hvězdě v době, kdy už nezářila 

Dokument ale nepopisuje nejznámější léta spojená se známou modelkou a zpěvačkou, ale naopak poslední roky jejího života, kdy odjela na turné po Evropě. „Suzanne zajímalo, co se stalo s Nico, poté co se proslavila. Nabídla nám proto projekt, který je o ženě za tou ikonou,“ doplnila jedna z producentek filmu Marta Donzelli, která se zúčastnila debaty po karlovarské premiéře snímku. Snažili jsme se udělat film o Nico jako o matce, umělkyni a zároveň o někom z válečné generace. Zároveň je to příběh o ženě, která chce být respektovaná za to, co dělá, ne za to, jak vypadá,“ přiblížila dokument filmová Nico. „A v tomhle ji chápu. Sice například na červeném koberci chci být krásná, protože jsem přece ta slavná herečka, ale když vejdu před kameru, je to jedno. Tam je totiž důležité, co dělám, jak hraju,“ vysvětlila.

"Sice například na červeném koberci chci být krásná, ale když vejdu před kameru, je to jedno."

Část šnůry Nico v osmdesátých letech dokonce odehrála i na dvou koncertech v České republice, v Praze a Brně. Pražský koncert má své místo i ve filmu, a to i s postavou Miloše Čermáka, jednoho z pořadatelů vystoupení. „Suzanne se s ním setkala a promluvili si. Chtěla vědět, co obnášela organizace takového koncertu v tehdejším Československu,“ přiblížila Donzelli. Dalším zdrojem informací pro tvůrce snímku byl Christyn syn Ari a její přátelé.Setkali jsme s mnoha lidmi, kteří se s Nico znali a každý z nich na ni měl jiný pohled. To, jaká ve skutečnosti byla, proto věděla asi jen ona sama,“ dodala.

Z Dánska do světa

Než se Trine Dyrholm dostala k roli Nico, hrála v mnoha dánských snímcích. Mezi nejznámější patří Královská aféra, která se z části natáčela i v České republice, a Komuna, za která v roce 2016 získala Stříbrného medvěda. V Berlinale byla o dva roky dříve dokonce i členkou jedné z porot.Byla jsem už během své kariéry na mnohých festivalech a potkala na nich spoustu zajímavých lidí, ale teď už bych ráda dělala i trochu víc komerce,“ svěřila se s úsměvem během své karlovarské besedy.

Možná i proto v poslední době můžeme vidět dánskou herečku i v zahraničních produkcích, například v německém filmu Who am I – žádný systém není bezpečný. „Bylo pro mě těžké hrát v jiném než rodném jazyce, nejste v něm totiž tak obratní. Navíc to bylo poprvé, kdy jsem jako herečka držela v ruce pistoli,“ svěřila se Dyrholm. 

Foto: KVIFF

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Trine Dyrholm po promítání snímku Nico, 1988Nico, 1988
 

Mohlo by se ti líbit...

Hotel Thermal nabízí i další akce

Místo konání: Hotel Thermal

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!