Už máme, co jsme chtěli? Letošní Palm Off Fest se zaměří na reflexi politického, společenského a kulturního stavu střední Evropy

Už máme, co jsme chtěli? Letošní Palm Off Fest se zaměří na reflexi politického, společenského a kulturního stavu střední Evropy 

Ani letos nebude chybět mezinárodní setkání divadel střední Evropy Palm Off Fest, jenž proběhne již po třetí v Divadle pod Palmovkou. Tentokrát v termínu od 19. do 28. října. Návštěvníci se mohou těšit na přehlídku těch nejzajímavějších dokumentů, na diskuze s tvůrci, speciální debatu i na semináře.

Zastřešujícím tématem je otázka 'Už máme, co jsme chtěli?'. “V letošním roce si ve střední Evropě připomínáme řadu výročí: rozpad habsburské monarchie a vznik nových středoevropských států, zánik první československé republiky a vznik druhé republiky, komunistický převrat 1948, pokus o reformu státního socialismu v 1968 a v neposlední řadě také výročí definitivního zániku Československa a vznikl samostatné České republiky,” vysvětluje dramaturg festivalu Jan Jiřík, “všem těmto výročím se věnuje dramaturgické zacílení letošního Palm Off Festu. Chceme se na tyto události podívat prizmatem naší současnosti a položit si otázky, v jakém politickém, společenském a kulturním stavu se dnes střední Evropa nachází.”

A na co se mohou návštěvníci letos těšit? Chybět nebude inscenace Revoluce od estonského Teatru NO99, hra 99 slov pro prázdnotu od tallinského centra Kanuti Gildi SAAL ani Spravedlnost varšavského souboru Teatr Powszechny. Organizátoři připravují rovněž jednu z posledních inscenací režiséra Olivera Frljiće GOЯKI: Alternativa pro Německo?, na níž spolupracoval s berlínským Maxim Gorki Theater. Kontroverzní chorvatský divadelní tvůrce na sebe v České republice upozornil svou inscenací Naše násilí a vaše násilí, kterou uvedl festival Divadelní svět v Brně. Podobnou kontroverzi si vysloužila také jeho hra Prokletí, kterou mohli zhlédnout návštěvníci Palm Off Festu minulý rok. 

Českou scénu pak na pražském festivalu zastoupí inscenace Divadla pod Palmovkou Něco za něco v režii Jana Klaty a Pusťte Donu k maturitě!. “V loňském ročníku se tématem festivalu stal stav demokracie ve visegrádských zemích. Tomuto tématu se věnovala nejen samotná festivalová představení, ale také hojně navštěvované diskuze s tvůrci a odborníky,” představuje doprovodný program ředitel festivalu a Divadla pod Palmovkou Michal Lang. Návštěvníci se mohou těšit i na speciální diskuzi, která pozve k reflexi politického, společenského a kulturního stavu střední Evropy osobnosti z České republiky i z Polska.  

Palm Off Fest má za sebou teprve dva ročníky, již nyní je ale jednou z nejúspěšnějších divadelních událostí, a to jak mezi laickou, tak rovněž odbornou veřejností. Kromě zmiňovaného Olivera Frljiće zde uvedli své inscenace divadelníci, jako jsou Vilmos Vaidaj, Agnieszka Olsten, Eduard Kudláč či Ewelina Marciniak. Ceny vstupenek jsou k dostání v internetovém předprodeji v cenovém rozmezí od 110 do 390 korun.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Divadlo pod Palmovkou nabízí i další akce

Místo konání: Divadlo pod Palmovkou

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!