Letní výstavy na jihu Čech: retrospektiva Kamila Lhotáka, život indiánů i Werichovo Fimfárum

Letní výstavy na jihu Čech: retrospektiva Kamila Lhotáka, život indiánů i Werichovo Fimfárum 

Prázdniny se blíží závratnou rychlostí a vy přemýšlíte, kam byste během dovolené v jižních Čechách vyrazili na výstavu? Podívejte se na naše tipy, kde nechybí retrospektiva malíře Kamila Lhotáka, expozice přibližující každodenní život severoamerických indiánů nebo výstava zaměřená na Fimfárum Jana Wericha.

Václav Špála – Na Otavě

Stěžejní krajinomalby slavného malíře silně ovlivněného kubismem, Václava Špály, aktuálně představuje Prácheňské muzeum v Písku. Dvě desítky obrazů z takzvaného modrého období, které umělec tvořil během pobytu v Písku na přelomu dvacátých a třicátých let, si zde máte možnost prohlédnout do 18. srpna. „Tady je krásný pobyt, u Otavy ve vile, dva pokoje a kuchyň, vodovod, loďka, pro děti houpačka, lesy kolem, je to samota u mlýna,“ psal tehdy Špála své rodině v dopise.

Václav Špála, Na Otavě, 1929. Foto: archiv NGP

Zdeněk Fránek – Mental Relief

Významného současného architekta, který stojí za návrhem Stezky v oblacích v Dolní Moravě nebo černošické modlitebny Církve bratrské, představuje výstava v Domu umění České Budějovice. Projekt Mental Relief vychází z autorových nejnovějších děl. Přibližuje možnosti zobrazení tradičního reliéfu coby sochařské formy v architektuře a zároveň rozšiřuje spektrum způsobů jeho vnímání. Expozici můžete navštívit do 25. srpna.

Fimfárum

Kdo by neznal tento slavný soubor humorných pohádek jako Královna Koloběžka První nebo Tři veteráni od Jana Wericha. Nyní si příběhy můžete připomenout na výstavě v táborské Galerii 140. Najdete tu trojrozměrné scény z jednotlivých pohádek, které zfilmoval Aurel Klimt s Vlastou Pospíšilovou. Kromě loutek, rekvizit a dekorací si prohlédnete i originální scénické návrhy a ilustrace. Pro nejmenší je tu k dispozici herna.

Z výstavy Fimfárum. Foto: archiv visittabor.eu

Kamil Lhoták a jeho svět

Zmapovat umělecký vývoj předního českého malíře 20. století si klade za cíl aktuální výstava v Zámecké jízdárně v Hluboké nad Vltavou. Věnuje se třem základním oblastem jeho tvorby – malbě, kresbě a grafice od jejích počátků v meziválečné éře až po vrcholné období v osmdesátých letech. Přijďte se podívat na výběr 400 děl i ze soukromých sbírek, na nichž výtvarník zachytil svůj smysl pro poetiku, nostalgii a jistou tesknotu.

Indiáni – když historie ožívá

Do světa původních obyvatel Severní Ameriky vás zavede expozice v Regionálním muzeum v Českém Krumlově. Přibližuje každodenní život indiánů od jejich počátků až po utnutí jejich svobody s příchodem bílého muže. K vidění jsou jejich typické ženské a mužské oděvy včetně zdobení, zbraní nebo obřadních dýmek. Děti si můžou zalézt do velkého teepee před muzeem, v interiéru najdou jeho zmenšenou verzi. Lákadlem je i vystavená bizoní hlava nebo indiánská herna s dílnou a loveckou stezkou.

Z výstavy Indiáni – když historie ožívá. Foto: archiv Regionální muzeum v Českém Krumlově

Z výstavy Kamil Lhoták a jeho svět. Foto: archiv AJG

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!