FOTOREPORT: Aerodrome, den druhý: sukýnky, dračice s kytarou a předražený kýč

FOTOREPORT: Aerodrome, den druhý: sukýnky, dračice s kytarou a předražený kýč 

I druhý den leteckého festivalu ukázal, že zdání a velká písmena na plakátech někdy klamou. Hlas od boha totiž neznamená všechno. Prosluněný Panenský Týnec však i tak žil daleko větší silou než ve čtvrtek.

Byla nejen hlavní hvězdou večera, ale také celého festivalu. I proto se v pátek na letiště u Panenského Týnce sjelo daleko víc návštěvníků než v deštivý čtvrtek. A zatímco milovníci festivalové muziky díky hřejivým paprskům odhodili svršky, Lana Del Rey opravdu žádné sluníčko nebyla. Ale pěkně popořádku.

Program na hlavní scéně otevřelo francouzské duo Ofenbach, které si spíš než se svými písněmi vystačilo s covery populárnějších hudebníků. V jednu chvíli hrál jejich hity urputněji stánek s hamburgery než samotná dvojice z Paříže. Belgický elektropop Oscar and the Wolf nahrazoval rockovou formaci X Ambassadors, která musela svou účast pár dnů před začátkem festivalu odříct. Na hudebníky pod vedením Sama Harrise se mnozí těšili, ale ani z výkonu popového záskoku nemusel divák výt na měsíc. I když si kvůli nekonečnému zvučení počkal pár desítek minut navíc.

Zajímavý line-up na tradičně tvrdší scéně odpálili Kanaďané Silverstein, kteří do Týnce přivezli svůj rok starý počin Dead Reflection. Vrchol si ale Mall TV stage nechala pochopitelně až na samotný večer. Jako pořadateli úplně poslední oznámený interpret vystoupili Halestorm. Američané rozpumpovali dav v rytmu poctivého hardrocku, kterému svým hlasem vévodila zpěvačka a dračice ve hře na kytaru Lzzy Hale. Kromě tvrdých riffů ale ukázala také něžnější stránku svého vystoupení a zcoverovala hit Adele Someone Like You, který věnovala zpěvákovi Coreymu Taylorovi. Ten už se totiž nacházel kdesi v zákulisí. Jeho kapela Stone Sour scénu pro páteční den uzavírala. Frontman, který běžně skrývá svůj obličej i pod maskou ve formaci Slipknot, nenechal publikum vydechnout ani na okamžik. Ať už dav burcoval jeho hurónský hlas nebo dělo s konfetami, energická muzika pětice z Iowy byla na závěr perfektní.

Na druhé hlavní stagi odpoledne bavili svým pohodovým projevem Milky Chance, kteří byli daleko víc než jen Stolen Dance. Znatelný kontrast v žánrech mezi scénami znovu působil. Tohle se organizátorům povedlo na jedničku. Na německou dvojici navázali Portugalci z Aljašky. Formace s názvem Portugal. The Man přitáhla početný dav. Škoda jen, že ji technické problémy na konci setu poslali předčasně ze scény. 

Finále druhého festivalového dne přisvítil zářivý měsíc a dav očekával pomyslný souboj dvou žen s charakteristickými vokály. Skupinu CHVRCHES táhla drobná zpěvačka Lauren Mayberry a publikum včetně nás naprosto okouzlila. Sympatický projev podpořila několika hity. Především ale představila nové album Love Is Dead, které vyšlo letos v květnu.

Vrcholem měla být diva z New Yorku, která kromě Aerodromu letos zavítá pouze na maďarský Sziget. Exkluzivita nemohla být větší a letiště zažilo zřejmě největší návštěvu. Fanoušky stylizované vystoupení zřejmě nadchnulo, my však jejich názor nesdílíme. Zpěvačka obdařená hlasem od boha ošidila jeden ze svých největších hitů Young And Beautiful asi dvacetivetřinovou ukázkou a z jejího vystoupení a hlavně nepěveckého projevu se skutečně stala Summertime Sadness. Na vyumělkované, nepřirozené pózy jsou asi fanoušci zvyklí. Pro nás ale milionový headliner vypadá jinak. Lana působila jako chodící klišé a la hvězda, které sláva příliš stoupla do hlavy. Svůj set, který poznamenala i jedna technická chybka, zkrátila o pompézní meet & greet s diváky v první řadě a se svými dárečky, které dostala od fanoušků, odešla po jednom zamávání. 

Jen o trochu horší než její image byl výjezd z areálu, který organizátoři pro páteční noc lehce podcenili. Nám to však nebrání, abychom se do Týnce vrátili naposledy a sledovali pro vás Nine Inch Nails, Limp Bizkit nebo třeba Macklemore. Vše ostatní najdete na našich sociálních sítích pod #tahnemenafestaky a #tahnemenaAerodrome.

Foto: Barbora Bittnerová 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!