Táhneme na KVIFF: 15 filmů, které byste si neměli nechat ujít

Táhneme na KVIFF: 15 filmů, které byste si neměli nechat ujít 

Dnes začal jeden z největších českých filmových svátků, Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech. Během následujících deseti dnů nabídne návštěvníkům nespočet světových i evropských premiér, českých a zahraničních evergreenů nebo nejrůznějších dokumentů. Těchto patnáct by si filmoví fanoušci určitě neměli nechat ujít.

Premiéra

V evropské premiéře se letos na festivalu představí americký snímek Holky sobě režiséra Andrewa Bujalskiho. Lisa v podání Reginy Hallové se snaží zjistit, jak se chovat v byznyse. Je manažerkou restaurace, která láká hosty na příjemné prostředí, sportovní přenosy a spoře oblečené servírky. Následující noc, ale nebude jen další z mnoha.

Film bude v rámci MFF KV uveden v pondělí 2.7. ve 21:30 v Malém sále, v úterý 3.7. ve 22:00 v Kinosále Pupp a v sobotu 7.7. ve 13:00 v Kinosále Národního domu.

Velká očekávání

Terry Gilliam v minulosti režíroval například Imaginárium Dr. Parnasse nebo Monty Python a Svatý Grál. Posledních dvacet devět let zároveň pracoval na filmu Muž, který zabil Dona Quijota, který vypráví o výrobci obuvi, který si myslí, že se stal známou literární postavou. Neúspěšné pokusy natočit tento dlouho očekávaný snímek popisuje dokument Ztracen v La Mancha. Terry Gilliam snímek představí společně s herečkou Joanou Ribeiro ve středu 4.7. ve Velkém sále.

Film bude v rámci MFF KV uveden ve středu 4.7. v 14:00 ve Velkém sále a v pátek 6.7. v 19:00 v Kinosále Národního domu.

Režisérská osobnost

Další významnou režisérkou osobností, která letos navštíví karlovarský festival, je Barry Levinson. Režisér takových evergreenů jako Spáči, Vrtěti psem nebo Rain Man přiváží na festival film inspirovaný skutečnými událostmi Paterno. JoePa, kterého si zahrál Al Pacino je legendární a všemi oslavovaný trenér amerického fotbalu. Jeho pracovní úspěchy ale zakalí jediná událost na konci jeho kariéry.

Film bude v rámci MFF KV uveden za přítomnosti režiséra ve čtvrtek 5.7. v 11:30 ve Velkém sále.

Herecké obsazení

Osmý snímek Asghara Farhadiho zahajoval letošní festival v Cannes. Všichni to vědí ukazuje, jak se z rodinné oslavy může během chvíle stát emocionální past. Psychologické drama navíc zdobí jména Penelope Cruz a Javier Bardem, kteří si spolu už zahráli v nedávno uvedeném filmu Escobar.

Film bude v rámci MFF KV uveden v neděli 1.7. ve 13:00 v Kinosále Národního domu a v pátek 6.7. ve 20:00 ve Velkém sále.

Dokument

Dalším hostem letošního festivalu je herečka Trine Dyrholm, která na začátku festivalu uvede snímek Nico, 1988. Nico byla v minulosti známá nejen jako zpěvačka a modelka, ale hlavně jako múza Andyho Warhola. Dokument se ale snaží ukázat známou postavu 80. let jako mimořádnou ženu skrývající se za pozlátkem. V soutěži dokumentárních filmů se letos skví hned několik českých šancí, mezi nejvýraznější patří snímek Tomáše Bojara Mimořádná zpráva, který přibližuje souboj o informace dvou novinářských redakcí během předešlých prezidentských voleb.

Film Nico, 1988 bude v rámci MFF KV uveden v sobotu 30.6. v Karlovarském městském divadle.

Film Mimořádná zpráva bude v rámci MFF KV uveden v pondělí 2.7. v 15:30 v Malém sále, v úterý 3.7. v 17:00 v Kinu Drahomíra a ve čtvrtek 5.7. v 9:00 v Kinosále B.

Zajímavý příběh

Japonský film Takahisa Zezeho Můj přítel „A“ diváky také zavádí do prostředí novinářů. Masuda byl úspěšný novinář. Jednou ale napsal článek, který způsobil tragické důsledky, a ze dne na den se stal dělníkem v továrně. V nové nechtěné práci si najde kolegu, který se stane jeho spřízněnou duší. Brzy si o něm ale začne myslet, že je to odsouzený vrah tří dětí. Masuda se musí rozhodnout, jestli chce zpět svou slávu tak moc, že udá jediného přítele.

Film bude uveden v rámci MFF KV uveden v pátek 29.6. v 16:00 v Kinosále Národního domu, v sobotu 30.6. ve 14:00 v Kinosále B a v pátek 6.7. ve 22:00 v Kongresovém sále.

České želízko v ohni

V hlavní soutěži letos zastupují Českou republiku dva snímky. Domestik Adama Sedláka, který se dostal do povědomí zejména mladší generace minisérií Semestr, diváky přenese do prostředí vrcholového sportu. Silničního cyklistu už nebaví podřizovat se vedení stáje. Ve snaze vybojovat individuální úspěch si domů pořídí kyslíkový stan, který ale zapříčiní rozpad jeho osobního života. Olmo Omerzu letos v Karlových Varech představuje koprodukční road movie Všechno bude o jednom promrzlém klučičím výletu.

Film Domestik bude v rámci MFF KV uveden ve středu 3.7. ve 20:00 v Velkém sále, ve čtvrtek 4.7. ve 14:00 v Kinosále Pupp a v pátek 6.7. v 11:30 v kinu Drahomíra.

Film Všechno bude bude v rámci MFF KV uveden v neděli 1.7. od 20:00 ve Velkém sále, v pondělí 2.7. ve 13:00 v Kinosále Pupp a ve středu 4.7. v 11:30 v Kinu Drahomíra.

Česká klasika

Obecná škola, Kolja, Tmavomodrý svět. Všechny tyto snímky spojuje jméno režiséra Jana Svěráka. Jedním z jeho prvních filmových počinů byl i vědecko-fantastický příběh Akumulátor 1, který si letos budou moci návštěvníci Karlových Varů užít v remastrované verzi ve světové premiéře v rámci sekce Návraty k pramenům.

Film bude v rámci MFF KV uveden v pátek 6.7. v 11:30 ve Velkém sále.

Světová klasika

A znovu Barry Levinson a jeho Rain Man. V roce 1988 se autista Raymond v podání Dustina Hoffmana společně s bratrem, kterého si zahrál Tom Cruise, vydal na cestu po Americe a oba sourozenci, kteří na začátku cesty nevěděli, co si říct, se k sobě postupně začnou přibližovat. Od té doby uběhlo třicet let, během kterých ale dojemný i úsměvný příběh nepřestal okouzlovat davy.

Film bude v rámci MFF KV uveden v pátek 6.7. ve 14:00 ve Velkém sále.

Zahájení\konec

Letos zasáhla filmový svět smutná zpráva, zemřel jeden z nejznámějších českých režisérů Miloš Forman. Na počest jednomu z hlavních představitelů české nové vlny se stal letošním zahajovacím snímkem festivalu film Lásky jedné plavovlásky, který Miloš Forman natočil ještě v Čechách před odchodem do Ameriky. Naopak na závěr festivalu se mohou jeho návštěvníci těšit na francouzský snímek Utop se, nebo plav o mužských akvabelách ve středních letech. Snímek už se představil na letošním festivalu v Cannes, kde se mu podařilo rozesmát i dojmout tamější publikum.

Film Lásky jedné plavovlásky bude v rámci MFF KV uveden v pátek 29.6. ve 20:30 v Malém sále a ve čtvrtek 5.7. v 9:00 ve Velkém sále.

Film Utop se, nebo plav bude uveden v sobotu 7.7. ve 22:30 v Letním kině.

Něco trochu jiného

V Cannes se letos promítal i snímek režisérského dua Gabriel Abrantes a Daniel Schmidt s názvem Diamantino, kde si vysloužil pověst nejzvláštnějšího filmu festivalu a odnesl si dvě ocenění. Už jeho obsahová kostra malinko zvláštní skutečně je. Ačkoli se Diamantino odehrává ve fotbalovém světa, snaží se divákům přiblížit některé otázky uprchlické krize nebo genetického inženýrství.

Film bude v rámci MFF KV uveden v pátek 29.6. ve 22:00 v Kinosále Národního domu, v sobotu 30.6. ve 21:30 v Kině Čas a v úterý 3.7. ve 22:00 v Kongerosovém sále.

Zvláštní uvedení

Český režisér a spisovatel Šimon Šafránek letos v rámci sekce Zvláštní uvedení předvede svůj celovečerní debut King Skate. Dokument o počátcích skateboardingu v Československu vypráví příběhy zakládajících hvězd tohoto sportu u nás Ivana Zobáka Pelikána, Petra Formana a Luďka Váši a jejich světa na prkně.

Film bude v rámci MFF KV uveden v pondělí 2.7. ve 22:30 ve Velkém sále, ve čtvrtek 5.7. ve 21:30 v Kinu Čas a v pátek 6.7. ve 22:30 v Divadle Husovka.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Hotel Thermal nabízí i další akce

Místo konání: Hotel Thermal

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!