FOTOREPORT: Aerodrome, den první: řev, gymnastika a jointy pod uplakaným nebem

FOTOREPORT: Aerodrome, den první: řev, gymnastika a jointy pod uplakaným nebem 

Na letišti v Panenském Týnci začal třídenní hudební svátek Aerodrome festival. První den nejvíc zaujal diváky indie pop, metal core a rapující lidská ganja.

Pátým ročníkem atakuje Aerodome elitní letní akce. S větší finanční injekcí a bohatším programem (než třeba na Colours of Ostrava) odpálil festival in the sky svůj první den vlažněji. Není ale divu. Z hlediska line-upu je určitě daleko silnější pátek a návštěvníci místo svých oblíbených kapel hledali dobrého půl dne stříšku nad hlavou. Počasí ze začátku skutečně nepřálo, a tak se musela Celeste Buckingham v bílých šatičkách lehce klepat kolena - Run Run Run pod nejbližší stan s pivem, jakoby zpěvačka vybízela.

Na české scéně v odpoledních hodinách asi nejvíc oslnili Mirai a také Jakub Děkan. Zatímco kapela s frontmanem Navrátilem aplikovala efektivní stage dive do publika s obchodní značkou když nemůžeš, tak přidej..., sympaťák z Liberce nenuceně bavil, s publikem laškoval a proměnil padající déšť v neškodné poprchávání, které při dobré muzice vlastně nikomu nevadí.

Skromnější scéně hudební televize diváci přílišnou pozornost nevěnovali, přitom indie-rock'n'roll od kapely The Slots nebyl úplně k zahození. Oči a hlavně uši rostoucího publika ale pochopitelně směřovali na dvě největší pódia. Tam totiž s nastávajícím večerem nabral program na obrátkách. Příznivci řevu ve vysoké frekvenci si ale museli přijít na své už kolem třetí, kdy se týneckému publiku představili Crossfaith. V energickém deathcoru/metalcoru na ně navázali Thy Art Is Murder a také Underoath.

V rámci žánrového kontrastu na J&T stagi vystoupili během pozdního odpoledne elektro-popoví Pvris a později Glass Animals, kterým přihlížel už docela slušný kotel hudebních nadšenců. Indie rockeři z anglického Oxfordu ukázali, že do křehkých gentlemanů mají daleko a snad jako jedni z prvních měli větší ohlas. Se svým dva roky starým počinem How to Be a Human Being a nepřehlédnutelným otáčivým ananasem rozhodně zapůsobili a vhodně doplnili řev linoucí se ze sousední scény.

S osmou hodinou večerní odstartoval hlavní program prvního dne leteckého festivalu. Na publikum čekala čtveřice headlinerů a tři různé žánry. A taky trochu sucha a tepla, jakoby si někdo tam nahoře dal chvilku pauzu, když mají hrát ti nejlepší. Zpěvačka MØ místo vepřového přivezla z Dánska příjemný pop a také hit Lean On, na kterém spolupracovala s Majorem Lazerem and DJ Snakem. Rozpoznatelný hlas a gymnastické prostocviky do písní s elektro přesahem měli úspěch. Až takový, že se dánská diva svěřila do rukou nadšených fanoušků, kteří ji v závěru poponesli nad svými hlavami.

To už ale na rockové scéně čekali Bullet For My Valentine, kteří bez okolků potvrdili silných 20 let na hudební scéně. Velšané předvedli energickou a dravou show a publikum jim maximálně vycházelo vstříc. Z cca pětitisícové návštěvy si metalcorovou čtveřici nenechala ujít odhadem čtvrtina. Dav zesílil na podle nás nejlepší akt prvního dne. Z Austrálie do Panenského Týnce doskákali Parkway Drive a přivezli s sebou nářež hodný hlasitého aplausu. A také několik petard, ohně a obecně pekelné instrumenty efektivně vybízející publikum k ještě hlasitějšímu skandování Parkway Drive! Parkway Drive! Neskutečnou show si publikum naprosto podmanili a křepčícím fanouškům nedali vydechnout. Skoro tak až degradovali úplně posledního headlinera a vlastně papírově hlavní hvězdu prvního večera na týneckém letišti.

Téma bylo nastaveno jasně. Kdo někdy googloval jméno Wiz Khalifa, musel počítat s tím, že mu vyhledávač najde také pořádnou dávku konopí - tedy toho na obrázku. A i když čeští fanoušci znají amerického rapera s písně See You Again z Rychle a Zběsile nebo hitu Black And Yellow, obří joint který si rodák ze Severní Dakoty přitáhl na pódium, mluvil za vše. Poté, co ho vhodil do publika, zahájil Cameron Jibril Thomaz rutinní set, kde to skutečně zajímavé obstaraly nahrávky anebo kapela. Senzace hitparád představila i hity, na kterých kolaborovala s hudebními hvězdami. Skromná camea v těchto písních však na opravdový úspěch nestačila.

Na Aerodrome festivalu začíná druhý den. Tak si ho poádně užijte a vy, kdo z nějakého důvodu nekřepčíte v rytmu multižánrových písní, sledujte naše stránky a sociální sítě s #tahnemnafestaky a  #tahnemenaAerodrome.

Foto: Barbora Bittnerová

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!