Český tramping slaví sto let od svého vzniku. Pražská výstava ukáže i vliv hnutí na umění či sport

Český tramping slaví sto let od svého vzniku. Pražská výstava ukáže i vliv hnutí na umění či sport 

Nejstarší česká trampská osada Ztracenka ve Štěchovicích u Prahy si letos připomíná sté výročí vzniku. U této příležitosti otevřelo Národopisné muzeum v letohrádku Kinských výstavu, která se trampskému hnutí věnuje nejen z hlediska historie, ale i ovlivnění české populární kultury či sportu.

Výstava Století trampingu se snaží fenomén trampingu pojmout komplexně. Národní muzeum chce touto výstavou ukázat, co všechno obnášelo a stále ještě obnáší být trampem a možná své návštěvníky i trochu překvapit tím, co všechno bylo v naší historii trampingem ovlivněno,“ poznamenal generální ředitel pořádajícího Národního muzea Michal Lukeš.

Výstava fenomén představuje prostřednictvím sbírkových předmětů, doprovodných textů a fotografií, ale i prožitkově koncipovaného prostředí s možností různých aktivit. K vidění bude až do 1. dubna 2020.

Z výstavy Století trampingu. Foto archiv NM

Počátek trampingu bývá často spojován se založením trampské osady Ztracená naděje ve Svatojánských proudech v roce 1918. Během následujících dekád se tramping stal jednou z nejvýznamnějších československých subkultur a ovlivnil životy velkého množství lidí. Výstava představuje celý tento fenomén i jeho proměny v uplynulém století.

Tramping se zrodil v době první světové války. Za první republiky sice pobuřoval, ale zároveň se ve všech svých podobách stal jednou z nejoblíbenějších volnočasových aktivit. Napevno se tak vtiskl do populární kultury a ovlivnil několik generací hudebníků, malířů, spisovatelů i vrcholových sportovců.

Z výstavy Století trampingu. Foto archiv NM

Komunistický režim se jej různými způsoby snažil potlačovat či dostat pod kontrolu. Mnozí trampové tak své cesty do lesů a společná setkání vnímali jako ostrůvek nezávislosti, přátelství a volnosti. Ačkoli v posledních desetiletích tramping začal ustupovat, stále existuje a dál se vyvíjí.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Národní muzeum – Národopisné... nabízí i další akce

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!