Nejnovější články » Umění

Den architektury letos chystá dosud nejbohatší program. Středobodem bude 100. výročí vzniku Československa

28.6.2018,

Plavba parníkem, cyklovyjížďky, filmové projekce, workshopy, horské túry a především architektonické procházky a možnost dostat se na běžně nepřístupná místa – to vše nabízí letošní Den architektury. Od 28. září do 4. října zavítá do devadesáti měst po Česku i Slovensku a zaměří se hlavně na prvorepublikovou architekturu.

Celým letošním programem se jako hlavní linie vine téma Architektura společně, která připomene 100 let od vzniku Československa. Vybrané procházky a prohlídky se zaměří na typické architektonické styly první republiky, jako jsou kubismus, národní styl, purismus či funkcionalismus. Zároveň představí to nejlepší, co vzniklo v uplynulých deseti dekádách, neopomene ani dnešní podobu staveb a některé jejich transformace.

Program se zaměří i na veřejné a kulturní stavby a také na samotný veřejný prostor. Nejen pro milovníky vlaků budou určeny procházky a prohlídky věnované nádražím. Pořádající spolek KRUH klade důraz na kvalitní současnou architekturu – uznávané stavby návštěvníkům osobně představí odborníci, kteří je navrhovali a realizovali.

Archeopark Pavlov. Foto © Gabriel Dvořák, archiv festivalu

Součástí Dne architektury je již tradičně také mezinárodní filmový festival Film a architektura, který letos zamíří do dvaceti měst. Hlavní osu programu budou tvořit celovečerní autorské filmy se zaměřením na architekturu a design.

Stejně jako v loňském roce ho odstartuje slavnostní festivalový warm-up, který se uskuteční 20. září v pražském kině Světozor. Zde se bude konat projekce životopisného snímku Eames: The Architect and The Painter, jenž představí Charlese a Ray Eamesovy, jedny z nejvýznamnějších amerických designerů 20. století. Závěr festivalu 4. října opět v kině Světozor bude patřit přednášce proslulého německého architekta Hanse Kollhoffa, který vytvořil tvář sjednoceného Berlína.