Vlastní vilu slovinského architekta Plečnika představuje Muzeum hlavního města Prahy

Vlastní vilu slovinského architekta Plečnika představuje Muzeum hlavního města Prahy 

Muzeum hlavního města Prahy otevřelo ve Studijním a dokumentačním centru Norbertov výstavu věnovanou významnému slovinskému architektovi Joži Plečnikovi. Zaměřuje se na jeho vlastní dům v Lublani, který označoval za své „pokusné pole“. K vidění bude do konce září.

Plečnikův dům ve slovinské metropoli byl svébytným ateliérem, kde architekt nejen pracoval na svých projektech, ale také vyučoval své oblíbené žáky. Obnovené interiéry domu výstava přibližuje prostřednictvím fotografií, součástí výstavy je také krátký film zachycující průběh obnovy této památky. Výjimečnou Plečnikovu osobnost představuje osobní korespondence, skici projektů a architektovy autentické kreslicí pomůcky.

Foto archiv Muzeum hlavního města Prahy

Plečnikův dům s celou architektovou pozůstalostí zakoupilo v 70. letech slovinské hlavní město, do roku 2010 o něj pečovalo zdejší Muzeum architektury. V letech 2008 až 2015 prošla vila rozsáhlou rekonstrukcí, od té doby je přístupná veřejnosti. Kromě stálé expozice zde najdete i výzkumné centrum, muzeum pořádá krátkodobé výstavy i vzdělávací programy.

Foto archiv Muzeum hlavního města Prahy

Slovinský architekt Jože Plečnik se narodil roku 1872 v Lublani. Studium absolvoval na Akademii výtvarných umění ve Vídni u Otto Wagnera, kde navázal přátelství se známým českým architektem Janem Kotěrou. I díky němu se později stal profesorem dekorativní architektury na pražské UMPRUM.

V roce 1920 ho československý prezident T. G. Masaryk pověřil přestavbou Pražského hradu na moderní prezidentské sídlo. Na zdejších úpravách pracoval se svým žákem a asistentem Otto Rothmayerem až do poloviny 30. let. Plečnik zemřel ve svém rodném městě v roce 1957.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Studijní a dokumentační centrum... nabízí i další akce

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!