Divadelní léto pod plzeňským nebem startuje již za pár dní. Novinkově chystá i Festival hereckých kapel

Divadelní léto pod plzeňským nebem startuje již za pár dní. Novinkově chystá i Festival hereckých kapel  

Jeviště v plzeňské Proluce se již za několik dní dočká letošní premiéry festivalu Divadelní léto pod plzeňským nebem, jenž každý rok vytváří vlastní dramatickou inscenaci, kterou zasazuje do kulis historického centra města. Letos vsadil na dramatickou báseň Edmonda Rostanda Cyrano a na herce Michala Dlouhého.

Michal Dlouhý alias Cyrano se na jevišti v Proluce představí premiérově 30. června. Do 18. července budou moci tuto inscenaci zájemci zhlédnout celkem dvanáctkrát. Režisér Ivan Řezáč si pro příběh slavného nosáče jako kulisy vybral historické hradby západočeské metropole. Kromě Michala Dlouhého, který se na festivalu představí úplně poprvé, se mohou návštěvníci těšit na Roxanu v podání herečky Andrey Mohylové a na Kristiána, kterého si zahraje Miloslav Tichý. V dalších rolích vystoupí Kamil Halbich, Jan Jankovský, Jiří Maryško, Antonín Procházka mladší, Klára Krejsová, Jana Kubátová, Bronislav Kotiš a Petr Borovský.  

Divadelní léto pod plzeňským nebem letos chystá pro své návštěvníku jednu novinku. Tentokrát ho v Proluce totiž vůbec poprvé zakončí Festival hereckých kapel, který se uskuteční v sobotu 28. července. Na pódiu se v rámci něho vystřídají známé herecké tváře, ale tentokrát v rolích muzikantů. Vystoupí skupiny Genius noci, Orchestr posledního dne, Zmagnetizovaná blána, Pawlowski, Furt rovně, autorská dvojice Dubnička - Lahoda či Homer Street

“Pro letošní první ročník jsme se rozhodli spojit herecké osobnosti působící v kapelách s Divadelním létem. Většina herců v našich inscenacích přímo hrála nebo je s festivalem nějak spřízněná,” představuje koncept umělecký ředitel Divadelního léta Vilém Dubnička, který bude festival spolu s Viktorem Limrem moderovat. Oba navíc budou i hrát a zpívat. Spolu s nimi i Petr Konáš, Andrea Mohylová, Marek Mikulášek, Jan Teplý, Radek Valenta, Jiří Maryško, Jan Jankovský a další. 

Divadelní léto je jedním z největších divadelních festivalů v Plzeňském kraji, proto i vstupenky velmi rychle mizí. “Prodáno je zatím téměř 80 procent vstupenek. Je to nejvíce za dobu konání festivalu, stále ještě ale na všechna představení malý počet vstupenek zbývá, zaplněná je pouze premiéra,” říká ředitelka festivalu Marcela Mašínová. Každoročně festival navštíví osm tisíc diváků.

Foto: Alžběta Huclová

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Umělci:

Více o "Divadelní léto pod plzeňským nebem"

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!