Nejnovější články » Hudební novinky

Měsíčku na nebi hlubokém, Štiřín se na tebe těší. Na malebném barokním zámku uvedou operu Rusalka

25.6.2018,

Patří do repertoáru světových operních scén a v srpnu se Dvořákova Rusalka objeví také na štiřínském zámku. Oblíbené dílo velkého skladatele představí sólisté Národního divadla.

Hou, hou, hou, stojí měsíc nad vodou! Zvědavě se v hloubku dívá, po kameni ke dnu splývá, hastrmánek hlavou kývá, starou hlavou zelenou. Verše z libreta Jaroslava Kvapila z opery Rusalka už v srpnu uslyší hosté zámku Štiřín. Tam míří již sedmý ročník nastudování organizovaný agenturou CROCE.

Příběh inspirovaný slavnou pohádkou Hanse Christiana Andersena Malá mořská víla přivedou k životu sólistka Národního divadla v Praze Dana Burešová jako Rusalka a v roli Prince tenorista Aleš Briscein, stálý host Komische Oper v Berlíně.

Romantická story měla premiéru v Národním divadle v roce 1901. Vodní démonku známou ze slovanské mytologie i lidové kultury si poprvé zahrála Růžena Maturová. Ve štiřínské verzi dále vystoupí v roli Cizí kněžny Ester Paulů, jako Ježibaba Kateřina Jalovcová, a v roli vodníka Pavel Vančura. V dalších úlohách se představí sólisté opery Divadla F. X. Šaldy v Liberci, a sbor a orchestr téhož divadla s dirigentem Martinem Doubravským.

Vstupenky je možné zakoupit na recepci zámku Štiřín a v síti Ticketstream.