Alex Webb vystavuje v pražské Leica Gallery. K vidění jsou tajemné i jedinečné momenty z různých koutů světa

Alex Webb vystavuje v pražské Leica Gallery. K vidění jsou tajemné i jedinečné momenty z různých koutů světa 80%

Americký fotograf Alex Webb od 22. června vystavuje v Leica Gallery Prague vybrané snímky ze svého rozsáhlého a rozmanitého díla. Autorův osobní výběr vznikl přímo pro Leica galerie a mapuje téměř 30 let, kdy se Webb věnuje barevné fotografii. K vidění jsou snímky z Indie, Kuby, Haiti, Řecka či Mexika.

Alex Webb pracuje jako fotograf na volné noze. Začal fotografovat nejprve černobíle, ale pak v roce 1975 dospěl, jak on sám říká, do mrtvého bodu. K obratu v jeho tvorbě došlo díky knize Komedianti spisovatele Grahama Greena, která se odehrává na Haiti. „První výlet na Haiti, který trval tři týdny, mě změnil – nejen jako fotografa, ale i jako člověka. Fotil jsem svět, který jsem nikdy v životě nezažil – svět emočně barvitý a intenzivní; syrový, rozpolcený a často tragický,“ popisuje Webb ve své knize The Suffering of Light, thirty years of photograph.

V současné tvorbě se nechává inspirovat světlem a barvami. Alex Webb se toulal ulicemi v různých koutech světa a zachycoval nejen každodenní život, ale objevoval také jedinečné, někdy až tajemné momenty, které často skrývají i sociopolitický obsah. Skrze jeho snímky návštěvníci výstavy mohou prozkoumat místa na Haiti, Kubě, v Řecku či Mexiku.

Ačkoliv je často označován jako dokumentární fotograf, sám sebe nepovažuje za typického dokumentaristu či fotožurnalistu. „Pracuji víceméně jako pouliční fotograf; objevuji svět s kamerou v ruce, nechávám sebe a svou tvorbu unášet rytmem pouličního života,“ říká.

Alex Webb studoval literaturu a historii na Harvardově univerzitě a ve stejné době také fotografii na Carpenter Center for the Visual Arts. Od roku 1974 pracuje jako fotožurnalista a je také členem prestižní agentury Magnum Photos. Začínal fotografovat černobíle, od roku 1978 fotografuje barevně na aparát Leica M. Výběrovou kolekci jeho snímků je možné v Leica Gallery Prague zhlédnout do 26. srpna, poté poputuje dál.

Foto: Thessaloniki 2003 © Alex Webb; Katka Čajanková

Názor informuji.cz: 80%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Leica Gallery Prague nabízí i další akce

Umělci:

Místo konání: Leica Gallery Prague

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!