Praha, 1848 až 1918. Proměnu provinčního města v moderní metropoli ukazuje výstava

Praha, 1848 až 1918. Proměnu provinčního města v moderní metropoli ukazuje výstava 

Zlomové okamžiky v druhé polovině 19. století až do konce první světové války v české metropoli přibližuje Muzeum hlavního města Prahy. Výstava s názvem Praha 1848 – 1918 v hlavní budově na Florenci představí fotografie, dobové plány města i animace. Otevřena bude až do 24. února příštího roku.

Výstava návštěvníky seznámí s významnými okamžiky sedmi dekád, během kterých Praha prošla výraznou proměnou a z provinčního města se stala moderní metropolí. Přiblíží politické změny po březnu 1848 i dramatické pouliční boje na barikádách v červnu 1848. Grafické listy ilustrují odhodlanost obránců barikád ubránit své město před agresí generála Windischgrätze, stejně tak urputnost vojáků při dobývaní barikád a obsazování vzbouřeného města. Najdete zde také soubor zbraní odevzdaných Pražany po porážce povstání.

Průhled mostem Františka Josefa I. k Novému Městu patrně v době jeho dokončení roku 1868, foto František Fridrich

Dobové plány a zejména historické fotografie ilustrují jak obecný rozvoj Prahy na konci 19. století, tak i brutální proměnu života Pražanů v době první světové války, především jejího dopadu na každodennost obyvatel.

Díky velkému souboru fotografií a tisků se můžete vrátit do ulic a domů pražských čtvrtí před sto lety a seznámit se s každodenní realitou přídělového systému, zásobovacích potíží ve městě a v neposlední řadě s přijímáním zraněných vojáků, kteří se vrátili se z fronty.

Studenti a bojující „Amazonka“ na barikádě na dnešním Malém náměstí 13. června 1848, Bedřich Anděl podle Františka Roschera, kolorovaná litografie

Samostatná část výstavy se věnuje prvním dnům samostatného Československa. Dobový plán města zprostředkuje postup klíčových politických aktérů při obsazování úřadů v historickém centru Prahy. Chronologický rámec výstavy završuje návrat prezidenta Tomáše G. Masaryka do vlasti.

Dobová vyobrazení, fotografie a tisky doplňují počítačové animace. Divák se díky nim může poučit o zvratech v bojích v červnu 1848, sledovat rozvoj města po zbourání hradeb pomocí digitálního prolínání historických plánů města nebo se seznámit s novými stavbami – železničními i silničními mosty nebo veřejnými budovami, například s reprezentativní budovou Národního divadla.

Foto: Zástup lidí u sochy sv. Václava se vztyčenou československou vlajkou, 28. října 1918. Archiv Muzea Prahy

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Muzeum města Prahy

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!