Umělecké instalace zaplnily ulice měst i vodní plochy. Odstartoval festival Sculpture Line

Umělecké instalace zaplnily ulice měst i vodní plochy. Odstartoval festival Sculpture Line  

Čtvrtý ročník festivalu Sculpture Line od středy 13. června zdobí ulice, náměstí, parky i vodní plochy. Celkem připravil 50 instalací od 25 umělců ve 14 městech a 3 zemích. Tentokrát dostane rovněž svou galerijní podobu.

Sochařský festival Sculpture Line, který se tentokrát uskuteční v termínu od 13. června do 30. září, zpestří veřejné prostory Prahy, Plzně, Brna, Ostravy, Olomouce, Pardubic, Jablonce nad Nisou, Liberce, Vratislavic, Broumova, Trutnova i Zlína. Vůbec poprvé se letos představí ale rovněž v galerijních prostorách pražského Mánesu. “V Mánesu představíme větší plastiky vybraných autorů, jejichž sochy můžeme potkat i v open air expozicích,” říká ředitel festivalu Ondřej Škarka, “návštěvník si tak v koncentrovaném podání může vytvořit obrázek toho, jaký je tvůrčí záměr festivalu Sculpture Line.” Výstava potrvá od 15. do 29. června. Poté poputuje i do dalších měst. 

A co je vlastně cílem tohoto festivalu? Sculpture Line se snaží co nejvíce přiblížit díla současných umělců široké veřejnosti. V Praze tak mohou její obyvatelé i návštěvníci narazit na Jednu z velkých hlaviček Kurta Gebauera, v Olomouci pluje přímo na vodní hladině Chobotnice Viktora Paluše, do Pardubic docválal majestátní Kůň Michala Gabriela a do Plzně narazil obří Meteorit z dílny Petra Zubka. Jablonec nabízí Sedící figury Jakuba Flejšara a Ostrava Poctu Josephu Beuysovi od Antonína Kašpara, Broumov Archimedon II Lukáše Raise, Liberec masivního bronzového Jezdce a Brno Rounded Jana Dostála. A to samozřejmě není vše.

Festival Sculpture Line se ale neomezuje jen na Českou republiku. Sochy a malby českých umělců totiž následně zamíří i do zahraničí. Pojedou do Lucemburska i do Německa, kde se stanou součástí výstavního projektu Nord Art. Na něm organizátoři festivalu spolupracují na realizaci Českého pavilonu, který nabízí přes 80 děl od 13 umělců.  

Pokud jste zvědaví, co si pro vás Sculpture Line letos připravil, nezbývá vám, než vyrazit do městských ulic. Konkrétní místa instalací naleznete na oficiálních stránkách festivalu.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!