Úsměv Vaše Veličenstvo! Museum Kampa představuje fotografie Sira Cecila Beatona

Úsměv Vaše Veličenstvo! Museum Kampa představuje fotografie Sira Cecila Beatona 

Před jeho objektivem pózovala Audrey Hepburn, Greta Garbo, Marylin Monroe nebo samotná britská panovnice Alžběta II. Není divu, že se Cecilu Beatonovi přezdívá fotograf královen. Jeho práci můžete v Praze vidět až do října.

Kdo má moc na to, aby poroučel anglické královně? Rodák z lodýnského Hampsteadu Cecil Beaton. Ačkoli je to více než 38 let, co slavný fotograf opustil tento svět, zůstává v paměti více či méně slavných, které zachytil. Zároveň ale také inspiroval tisíce kolegů a nadchl návštěvníky svých výstav. Jednu takovou zahájilo v úterý 12. června Museum Kampa.

Co by kamenem dohodil od Vltavy uvidíte legendární a v Čechách dosud neviděné fotografie britské královské rodiny, hvězd stříbrného plátna nebo nejvýraznějších umělců 20. století jako byli Salvador Dalí, Pablo Picasso či Francis Bacon.

Beaton byl známý především svou prací se světlem, výzdobou místnosti a častým využitím neotřelých exteriérů. Zároveň byl renesančním umělcem, který se kromě fotografie věnoval také kresbě nebo psaní článků a reportáží. Sám se stal celebritou britského společenského života a ještě v roce 1970 byl zařazen mezi nejlépe oblékané osobnosti světa. Jako oficiální fotograf Buckinghamského paláce v roce 1972 obdržel za své služby šlechtický titul

Cecil Beaton, fotograf královen, navazuje na loňskou úspěšnou výstavu Manolo Blahník: The Art Of Shoes. I v případě Beatonovy výstavy budou mít návštěvníci možnost nahlédnout do fascinujícího světa slavných a významných osobností, do světa špičkové módy, filmu a jedinečného prostředí královského dvora.

Výstavu připravuje Museum Kampa ve spolupráci s National Portrait Gallery v Londýně pod záštitou J.E. Nicka Archera, velvyslance Spojeného království v ČR.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Umělci:

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!