Vyhlášení Ceny Czech Grand Design za rok 2010 proběhlo v duchu Itálie

Vyhlášení Ceny Czech Grand Design za rok 2010 proběhlo v duchu Itálie 

Výroční ceny Akademie designu České republiky/ Ceny Czech Grand Design se udělovaly v sobotu 12. února již popáté. Projekt si klade za cíl seznámit laickou i odbornou veřejnost s výraznými osobnostmi designu a jejich tvorbou, mediálně podpořit samotné tvůrce a zároveň zpřístupnit oblast designu širšímu publiku. Vítěze v sedmi kategoriích vybírá Akademie designu České republiky, kterou tvoří 53 aktivních kurátorů, teoretiků a novinářů z celé České republiky i ze zahraničí.

Slavnostní vyhlášení výsledků se neslo v duchu Itálie, čerpalo především z opery Don Giovanni: z ní si organizátoři vypůjčili kulisy a kostýmy pro panoše pomáhající během večera osidlovat jeviště. Moderování se již podruhé ujal Marek Eben a ceny přišli předávat mimo jiné Klára Issová, Pavlína Němcová, Helena Třeštíková, Libuše Šafránková či Tomáš Kraus. Doprovodný program příjemně překvapil operními áriemi a vyhlášení kategorie Módní designér roku bylo navíc zpestřeno módní přehlídkou. Zajímavou součástí večera se stalo i samotné udělování cen (porcelánových nádob), které vlastnoručně vyrobil Grand designér minulého ročníku Petr Babák na své chalupě za dlouhých zimních večerů.

Při vyhlašování vítězů každé kategorie byli vždy představeni všichni tři nominovaní i jejich tvorba, většina z nich se pak na pár minut ukázala také na jevišti. Výjimečný úspěch slavil René Šulc, který získal cenu diváků. Nejvíce hlasů napříč kategoriemi získalo studio Olgoj Chorchoj, které se pyšní titulem Grand designér 2010.

Ceny Czech Grand Design za rok 2010 jsou sice uděleny a předány, možnost nadýchat se večera plného designu máte ale i vy: v sobotu 19. února 2011 přinese záznam předávání Česká televize na programu ČT 2 od 20:00. Možnost podívat se na výběr nominovaných designérů ze všech kategorií nabídne i výstava Vítězové 2010, která bude tento rok probíhat v Malé galerii Rudolfina od 24. února do 1. dubna.

Za povšimnutí určitě stojí i všichni nominovaní:

Designér roku

Olgoj Chorchoj zvítězil za sáňky pro Ton, kolekce nápojového skla pro Bohemia Machine Glass, kolekci lamp Teo pro Brokis, čajovou konvici From pro Kavalierglass a kazetovou podlahu  Organic pro Ardeco.

Lucie Koldová a Dan Yeffet nominováni za kolekci lamp Muffins pro Brokis, Stix Table a Stix Shelves.

René Šulc nominován za židli Era pro Ton, lampu Káča a kolekci hraček Afrika.

Fotograf roku

Ester Havlová zvítězila za mapu pražského metra, autorský podíl na monografii Josef Gočár (Titanic 2010)

Václav Jirásek nominován za fotografie UPSYCH 316a.

Salim Issa nominován za vizuál pro Designblok 2010 a fotografie pro Archiv zázraků EXPO Šanghaj 2010.

Grafický designér roku

Robert V. Novák zvítězil za grafickou úpravu publikace „Sial“ autorů Miloslava Masáka, Jakuba Potůčka a Rostislava Šváchy (Arbor Vitae a Muzeum umění Olomouc 2010), vizuální styl Západočeské galerie v Plzni, grafický design k výstavě Bílkova vila, Architekti DAM, Zamlčená moderna, Fotomontáž tiskem.

Imagery nominováni za vizuál Designbloku 2010 a katalog k výstavě Archiv zázraků.

Studio Najbrt nominováno za grafický design knihy a výstavy Libuše Niklová, grafický design pro Toxique a grafickou úpravu knihy  Plan Architects.

Módní designér roku

Hana Zárubová zvítězila za kolekce no.kolo a fix-you.

Jakub Polanka nominován za kolekci Palindromy, Ready to wear a kolekce ve výstavě ve studiu LR

Liběna Rochová nominována za kolekce Paměť a Timeless night.

Výrobce roku

Ton zvítězil za kolekci nábytku 2010.

Bohemia Machine Glass nominován  za inovaci strojně broušeného skla, uvedení kolekce 2010 v designu Františka Víznera a studia Olgoj Chorchoj.

Lasvit nominován za Crystal Wall v designu studia Koncern, Icefalls v designu  Jitky Kamencové Skuhravé, Glitters v designu Gabriely Náhlíkové, Inside v designu  Kateřiny Doušové.

Obchod roku

Křehký zvítězil za nový koncept prezentace a prodeje designu prostřednictvím tématických výstav, přivedení nových značek na český trh, výtečnou selekci produktů v prodejní galerii, vlastní limitovanou kolekci předmětů a výstavu Vtáčkovia, siroty a blázni.

66 Gallery nominována Botas concept store za nápaditý interiér a prezentaci nových kolekcí Botas ve spojení s galerií.

Vitra nominována za prezentaci na Designbloku 2010, prodej unikátních výrobků současných designérů.

Objev roku

Jan Plecháč zvítězil za sedací mobiliář Icons.

Matěj Chabera nominován za stůl a barovou židli Lugi a lavici Bench 1.

Jindřich Vodička nominován za interaktivní koncept Živé věci.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!