Festival Za dveřmi láká na španělskou živelnost i na tuzemské špičky pouličního divadla

Festival Za dveřmi láká na španělskou živelnost i na tuzemské špičky pouličního divadla 

Artisté a performeři z nejrůznějších koutů Evropy se po roce opět sjedou do české metropole. Pražský festival pouličního divadla Za dveřmi láká na 40 divadelních a hudebních představení, performancí a loutkovišť. Organizátoři připravují rovněž kabinet kuriozit, workshopy, tančírnu i bohatý program pro děti.

Desátý ročník festivalu pouličního divadla Za dveřmi odstartuje v pondělí 16. a potrvá do čtvrtka 19. července. Prahu v tomto termínu zaplní akrobati, tanečníci i hudebníci ze Španělska, Portugalska, Itálie, Německa, Anglie, Polska a Ruska a samozřejmě nebudou chybět ani talentovaní performěři z České republiky. “Do letní metropole přivezeme to nejlepší, co nás na mezinárodních přehlídkách a festivalech v Česku poslední dobou oslovilo. Těšit se můžete na nové tváře, ale i jména, která se v minulých letech na festivalu objevila,” láká na akci její organizátorka Michaela Holbíková, “letošním jubilejním desátým ročníkem chceme vzdát hold pouličnímu umění.” 

Zahájení celého festivalu proběhne tentokrát ve španělském duchu. Z Pyrenejského poloostrova dorazí do české metropole soubor Kamchátka se stejnojmenným představením slibujícím intenzivní a silné současné pouliční divadlo reflektující dění kolem nás. Tím se stává jakýmsi zrcadlem našeho chování vůči sobě, jiným i cizincům. “Čekejte velkou dávku improvizace a spontaneity a následujte herce, kteří vás provedou z centra města až k hlavnímu festivalovému dění - na Výstaviště Praha Holešovice, kde bude festival po celé čtyři dny probíhat,” přibližuje úvodní inscenaci festivalu Holbíková. 

Do Prahy se ale chystají i další desítky souborů. Ze sousedního Německa dorazí Cabinet Fatalia se svým vehiklem nevšedních kuriozit i berlínský humorista a žonglér DJuggledy. Performanci plnou magie, hudby i akrobatických kousků nabídne návštěvníkům festivalu Ben Zuddhist z Anglie a Portugalsko bude reprezentovat Enano, jenž se svými show projel už více než 40 zemí světa. Po roce se Praha dočká opět Španěla Adriana Schvarzsteina známého jako Zeleného mužíka. Tuzemskou scénu pak zastoupí žonglérské duo Bratři v tricku a Holektiv, Cink Cink Cirk, Teatr Novogo Fronta a V.O.S.A. Theatre

Pro děti bude připravena celá řada workshopů, během nichž se naučí vyrábět loutky či chodit po chůdách. Jaké je to hrát loutkové divadlo si i ti nejmladší návštěvníci budou moci vyzkoušet na Loutkovišti. Ku příležitosti jubilejního 10. ročníku divadla chystají organizátoři i mimořádný workshop MIGRAR pod vedením zmiňovaného spolku Kamchátka. “Hledáme příznivce divadla, zvídavé lidi, nadšence. Nehledáme jen profesionály, ale i zájemce o pouliční divadlo. Chodíte na festival jako diváci? Zkuste si ho i z druhé strany! V rámci oslav 10 let festivalu máte možnost stát se performerem i vy,” dodává Holbíková.  

Festival Za dveřmi bude návštěvníkům k dispozici zdarma každý den od 14.40 hodin na pražském Výstavišti. Jedinou výjimkou bude pondělní zahájení, které odstartuje až v 16.00.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Umělci:

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!