Letní shakespearovské slavnosti letos vsadí na něžně melancholickou komedii i na osvědčené tituly

Letní shakespearovské slavnosti letos vsadí na něžně melancholickou komedii i na osvědčené tituly 

Začátek letošního ročníku Letních shakespearovských slavností je již téměř na spadnutí. Pro návštěvníky tentokrát organizátoři chystají 144 představení a 11 inscenací v Praze, Brně, Ostravě i Bratislavě. Premiérou se stane něžně melancholická komedie Dobrý konec všechno spraví.

Letní shakespearovské slavnosti startují 26. června a potrvají až do 7. září. Letošní premiéry, jíž se stane komedie Dobrý konec všechno spraví, se ujal režisér Jan Antonín Pitínský, v jehož pestré divadelní kariéře se jedná teprve o druhou inscenaci Williama Shakespeara. “Proč mě Shakespeare míjel, když ho tak miluji? Prostě nevím,” směje se režisér, “Dobrý konec všechno spraví jsem si zvolil sám. Je to hra jemná, dokonce víc jemná než křehká, má v sobě zvláštní stesk a velmi zvláštní temperament, jenž je vyvolán střetem bezbožné (ale náboženské) války a silné prosté touhy, jež je hlubokou láskou.” 

Premiéra nepříliš známé shakespearovské komedie se uskuteční 26. června na open-air scéně na Pražském hradu. I tento rok se totiž inscenace uskuteční pod širým nebem. “Tuto zkušenost zatím nemám a lákalo mě to jako malého chlapce. V srdci mám od dětství Pražský hrad a vše s ním spojené s jakousi něhou a zvláštní magií. Nemohl jsem odmítnout,” dodává Pitínský. Komedie Dobrý konec všechno spraví je loučením Shakespeara s komediálním žánrem. “Tento titul neohlašuje jen konec shakespearovské komedie, ale i konec dobrých konců,” vysvětluje Martin Hilský, ‘dvorní' překladatel Shakespeara do češtiny. 

Návštěvníci se mohou těšit na obsazení plné známých českých jmen. Hlavní role Heleny, jež je kvůli lásce schopna udělat cokoliv, se ujala herečka Anna Fialová. “Stále hledám, v čem si jsme podobné a co všechno bych v Helenině situaci udělala jinak, jestli vůbec,” říká. V dalších rolích pak vystoupí Ondřej Pavelka, Martin Siničák, Marie Durnová, Jan Vlasák, Martin Dejdar, Oldřich Vízner nebo David Novotný. “Co se týče obsazení, rozhodoval především můj určitý obdiv k hercům, někdy až bláznivá sympatie,” přiznal Pitínský. 

Kromě premiérové komedie se mohou návštěvníci Letních shakespearovských slavností těšit i na úspěšné tituly z minulých ročníků. Chybět nebude klasika všech klasik - Hamlet, komedie Mnoho povyku pro nic nebo svižná inscenace Večer tříkrálový aneb cokoli chcete. Desáté jubileum letos na festivalu oslaví hra Veselé paničky Windsorské v hlavních rolích s Bolkem Polívkou, Simonou Stašovou a Evou Rožnarovou. Svou derniéru si ‘odbudou' Sen noci svatojánské a Romeo a Julie. Připraveny budou rovněž dvě cizojazyčné inscenace - anglická Measure for Measure a slovenská Komédia omylov

Vstupenky jsou k dispozici v internetovém předprodeji na oficiálních stránkách Letních shakespearovských slavností.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!