Atmosféra ve velkém. Jakub Matuška alias Masker představuje výstavu Breathe Motherfucker!

Atmosféra ve velkém. Jakub Matuška alias Masker představuje výstavu Breathe Motherfucker! 

Je talentovaný a má ambici dosáhnout velikosti. Tak by se dala popsat cesta výtvarníka Jakuba Matušky. Svou další 'figuru' otevírá dnes v DSC Gallery.

„Na malování mě zajímá, jak přenést malou skicu, která je zajímavá a dost přesná, do větších rozměrů, aby po cestě nepoztrácela atmosféru," popisuje autor svou nejnovější tvorbu, kterou představuje právě na výstavě Breathe Motherfucker!. Jak ale doplňuje, název je trochu zavádějící. O nic vulgárního rozhodně nejde.

Jakub Matuška aka Masker si na české výtvarné scéně získal zvláštní postavení svým jednoznačně rozpoznatelným rukopisem, démonickou imaginací i schopností komiksové zkratky. V roce 2011 získal prestižní cenu NG 333, kterou udělila Národní galerie v Praze nejlepším mladým umělcům do 35 let.

„Jde o jasný příkaz spojený se základní životní potřebou – Dýchej! Dýchání a pohyb totiž stimulují myšlení,“ přibližuje autorův záměr a provokativní název výstavy kurátor Petr Vaňous. V DSC Gallery bude k vidění nejnovější náhled do členitého světa Maskérových „opoznámkovaných“ fantazií a jeho typické, komplexní, rozličnými autorskými detaily vyplněné obrazy s typickým rukopisem.  

Jeho výrazné postavy kromě současné instalace naleznete také na veřejných místech – Londýně i New Yorku – ale i na rozsáhlých realizacích v interiéru – například na stropu zámku Třebešice u Prahy nebo v podnicích jako je michelinská restaurace Field na Praze 1.

Výstava Breathe Motherfucker! potrvá do 12. července.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Umělci:

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!