Divadlo ABC protančí sto lety československé historie. Otevírá Tančírnu 1918 - 2018

Divadlo ABC protančí sto lety československé historie. Otevírá Tančírnu 1918 - 2018  

Tato divadelní sezóna se pomalu chýlí ke konci! To ale nebrání Městským divadlům pražským přijít se svým stěžejním projektem - premiérou inscenace Tančírna 1918 - 2018, která představí klíčové mezníky našich novodobých dějin v různých tanečních rytmech.

Inscenace Tančírna 1918 - 2018 si klade za cíl přiblížit sto let naší historie prostřednictvím pohybu. Autorský počin režiséra Pavla Kheka, dramaturgů Věry Maškové a Jiřího Janků, muzikanta Jiřího Janoucha a choreografa Martina Šimka začíná vítězstvím české polky nad rakouským valčíkem. Jaké další tance mapují klíčové mezníky našich dějin? O tom se již brzy přesvědčí diváci na premiéře, která se uskuteční v sobotu 9. června Divadle ABC.  

“Přemýšleli jsme nad tím, jakým stylem nejlépe vyjádřit uplynulé století samostatné české, respektive československé existence, a tohle nám přišlo jako dobré řešení - prostřednictvím pohybových a obrazových metafor zmapovat naši moderní historii, která je nesmírně dramatická. Beze slov, jen za pomoci tance, scénických obrazů a případně i autentických dobových nahrávek,” přibližuje novou hru Městských divadel pražských Jiří Janků, jeden ze spoluautorů. 

Tvůrčí tým se snažil o to, aby celá inscenace vyzněla spíše optimisticky. “Vytyčili jsme si optimistické vyznění. V současné době, kdy ze všech stran slýcháme, že jsme jen malý národ, kterému se nepovedlo to a ono, je důležité upozornit, že i my máme být na co hrdí, že na tom nejsme vůbec špatně a že máme i mnoho hrdinů, kteří toho pro lid mnoho udělali,” dodává Janků. Na pódiu se mohou diváci těšit třeba na Danu Batulkovou, Aleše Bílíka, Hanuše Bora, Viktora Dvořáka, Veroniku Gajerovou či Stanislavu Jachnickou

Během taneční hry se návštěvníci dočkají hned šestnácti postav. Každá z nich ztvární jeden prototyp člověka v české společnosti - nechybí umělec, intelektuálka, voják, příživník nebo člověk, který musí vítězit za všech okolností i režimů. Právě jejich pevná charakterová danost se ani během střídání časových období nemění.

“Stylizace je v tomto případě nutná, protože je nemožné zachytit ve dvou hodinách celistvě dějiny našeho národa. Tančírna je spíše vyjádřením příběhu skrze pohyb, paralelou k pohybu dějin,” vysvětluje choreograf Martin Šimek. A režisér Pavel Khek dodává: “Je to ideální způsob, jak projít divné století české historie se všemi jejími sinusoidami.”

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Městská divadla pražská: ABC,... nabízí i další akce

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!