Symfonická Vltava jako pastva pro oči. Česká filharmonie přichystala výstavu Má vlast – zblízka a nahlas

Symfonická Vltava jako pastva pro oči. Česká filharmonie přichystala výstavu Má vlast – zblízka a nahlas 

Velkoformátové plochy a ten nejkvalitnější zvuk přiblíží sugestivní zážitek a netradiční vnímání Smetanovy Vltavy nebo Janáčkovy Sinfonietty. Nastražte uši, ale především - otevřete oči.

„Když jsme přemýšleli o tom, jak oslavit kulaté výročí republiky, bylo nám jasné, že musíme udělat to, co se od prvního českého orchestru očekává. Že jsme vsadili na dobrou kartu, ukazuje výsledek, který je ohromující. Poslouchat nahrávky Vltavy a Sinfonietty v podání Jiřího Bělohlávka je zážitek sám o sobě," popisuje generální ředitel České filharmonie David Mareček.

Jeho soubor v rámci výročí 100 let od vzniku Československa spojil síly s renomovanou londýnskou společností 59 Productions. Dílo Má vlast - zblízka a nahlas, které umělecká díla a české fenomény ztvárňuje s velkou licencí pomocí počítačové animace a které si klade za cíl oslovit co nejširší publikum, bude možné zažít od června do listopadu v šesti českých městech.

Audiovizuální instalace, která je umístěna v jakési přenosné galerii či výstavním sále o rozměrech 15x13x7 metrů, se skládá z devíti speciálních velkoformátových ploch rozmístěných do trojcípé hvězdy a zavěšených v různých výškách. Vyrobeny jsou ze speciálního plátna, které projektor prosvítí a přenese zrcadlově převrácený obraz v jinak nezměněné kvalitě i na jeho druhou stranu, takže lze pozorovat celkem 18 obrazů. Různý pozorovací úhel navíc nabízí trochu jiný vjem umocněný vysoce kvalitní akustikou.

 „Prostor je designován tak, aby se publikum nacházelo uprostřed hudebního zážitku. Některé lidi představa formálního koncertu trochu odrazuje. Doplnění hudební složky o vizuální dimenzi ovšem může zaujmout stávající i nové posluchače klasické hudby a vzbudit v nich zvědavost a zájem,“ přibližuje koncept instalace Richard Slaney, výkonný ředitel a projektový manažer Mé vlasti ze společnosti 59 Productions.

Má vlast – zblízka a nahlas otevře v pátek 8. června ve 14 hodin na brněnském výstavišti v rámci Festivalu Re:publika a potrvá do 17. června. V průběhu následujících měsíců zavítá do Plzně (20. 6. – 12. 7.), Prahy (24. 7. – 20. 8.), Liberce (27. 8. – 6. 10.), Hradce Králové (9. 10. – 16. 10.) a Ostravy (24. 10. – 21. 11.). Vstup do výstavního sálu je zdarma.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!