Stará škola je zpět a s ní i neuvěřitelná nostalgie. Legendární Chaozz v Praze zakončili jarní turné

Stará škola je zpět a s ní i neuvěřitelná nostalgie. Legendární Chaozz v Praze zakončili jarní turné 80%

Česká skvadra, která jako jedna z prvních dala život českému hip hopu. Chaozz se po šestnácti letech znovu objevili na velkých pódiích a v pražském Fóru Karlín zakončili jarní turné Ale Už 2018.

Hiphopová čtveřice, která v Česku a Slovensku zbořila hranice a dostala rap do hitparád. To je Chaozz! Upřímně je trochu smutné, že dnešní mladá generace nemá většinou ani tušení, co pan básník Kato, Rusty, Ba2s a Fugaz dokázali. A i když jsou mezi mnohými skalními fanoušky rapu stále dohady o tom, která kapela zapříčinila rozkvět hiphopu u nás, tak ale není pochyb, že se na tom právě Chaozz z velké části podíleli. Přesto však nejsou úplně první rapovou skupinou u nás. Nesmíme zapomínat třeba na Manželé.

Před šestnácti lety si rapová formace Chaozz dala pauzu a každý si šel svou vlastní cestou. Pravděpodobně nejproduktivnější ze zmíněné čtyřky je Kato, který si po rozpadu Chaozzu vytvořil projekt Prago Union, s nímž funguje dodnes. A celkem úspěšně. Své řemeslo si díky tomu vyšperkoval téměř k dokonalosti.

Letos se však fanoušci radují, jelikož se Chaozzáci dali opět dohromady a dlouho očekávané československé turné, které odstartovalo v dubnu, zakončili 31.května v pražském Fóru Karlín. Svůj návrat doplnili i novým singlem Průvan. Vyjma hlasu Kata (dříve známý pod přezdívkou Deph) byl jejich koncert jako návrat do minulosti. Čistá nostalgie, i když lehkým rýpáním do současného společenského dění.

Poslední koncert z jarního turné v Karlíně přinesl nadšení i lehké zklamání. Výběr předskokanů u fanoušků totiž moc neobstál a DJ set před samotným vystoupením Chaozzu už vůbec ne. Ten dokonce někteří i vypískávali. Jen kapela Colectiv, která zahrála jako první, měla úspěch. Publikum tak dokázali naladit až Chaozz. Ti dokonce přišli na stage o pár minut dřív, než avizovali. Za DJský pult si nestoupl nikdo jiný než DJ Maro z Prago Union a show mohla začít. Nejdříve klasicky zaznělo Intro, během kterého fanoušci jásali a jednohlasně zvolávali „1, 2, 3“. Poté to už byl hit za hitem. Nechyběly legendární Vodopády, Hej lidi, Planeta opic či Policijééé. Třešničkou na dortu pak byla nová skladba Průvan, která ve Fóru zazněla poprvé naživo.

Partička byla zprvu krapet nervózní. Bylo znát, že na podiu nejsou moc sehraní, ale to se dá všechno odpustit, protože jinak byl jejich výkon perfektní. Na to, že už to nejsou mladíci, skákali o sto šest a energie z nich jen sršela. Po několika skladbách se k rapové formaci přidala i živá kapela, která večernímu vystoupení přidala další energii a svižnost. Fanoušci tak vůbec poprvé mohli spatřit Chaozz s kapelou v zádech. Večer doprovázela ještě jednoduchá projekce.

Napříč celým vystoupením vznikaly krásné momenty, například když lidé v publiku kapele ukázali, že ani po šestnácti letech nezapomněli texty a s radostí se přidávali do zpěvu. Pozitivní energie se tak linula až ven a po skončení koncertu se některým nechtělo jít domů a nejraději by si jednotlivé pecky poslechli znovu.        

 

Zdroj fotografie: Karolína Grofová

Názor informuji.cz: 80%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Forum Karlín nabízí i další akce

Umělci: ,

Místo konání: Forum Karlín

Další hudební novinky

(1 hodnocení) A co tvé hodnocení?