Nejnovější články » Umění

Vize modernosti na Špilberku prezentují snímky vily Tugendhat očima Rudolfa Sandala

31.5.2018,

Muzeum města Brna otevřelo výstavu Vize modernosti, která vůbec poprvé představuje rozsáhlou sbírku fotografií moderní architektury v Brně i jinde v Československu. Pořídil je Rudolf Sandalo mladší, jenž se svými uměleckými snímky architektury proslavil i v USA. K vidění budou do 26. srpna.

Návštěvníci výstavy na hradě Špilberku spatří řadu originálních fotografií Rudolfa Sandala ml., které jsou známé z publikací o československé i světové moderní architektuře. „Sandalo zcela porozuměl záměrům a vizím soudobých architektů; dokázal ve svých fotografiích zachytit ducha modernosti jejich staveb. Při fotografování čekal na optimální světelné podmínky a následné retuše snímků důsledně a pečlivě prováděl na skleněných negativech,“ vysvětlil Sandalův význam jeden z autorů výstavy Jindřich Chatrný.

Sandalo dokumentoval realizace staveb Bohuslava Fuchse, Ernsta Wiesnera či Josefa Poláška. „Jeho talentu si všiml i Ludwig Mies van der Rohe, který jej pověřil fotografováním vily Tugendhat. Dvě Sandalovy fotografie si dokonce vybral Miesův přítel, architekt Philip Johnson, na newyorskou výstavu The International Style v roce 1932,“ poznamenala spoluautorka výstavy Dagmar Černoušková.

Foto archiv Muzea města Brna

Soubor dvaačtyřiceti originálních Sandalových pozitivů vily Tugendhat získalo Muzeum města Brna v roce 2012. Polovinu z nich může nyní zcela poprvé zhlédnout veřejnost. Výstava celkově zahrnuje na dvě stovky autorových originálních snímků – k vidění jsou mimo jiné fotografie Moravské banky, hotelu Avion či kavárny Savoy v Brně i moderních staveb v Bratislavě, Nitře či Košicích.

Nechybí ani ukázky tuzemských a zahraničních odborných časopisů, v nichž se Sandalovy fotografie objevovaly, nebo koláž Bohuslava Fuchse, v níž architekt použil Sandalovy snímky Městských lázní na Kopečné ulici v Brně.

Výstava probíhá na hradě Špilberku do 26. srpna, menší část výstavy najdete v technickém podlaží vily Tugendhat, a to od 6. června do 26. srpna.