Vize modernosti na Špilberku prezentují snímky vily Tugendhat očima Rudolfa Sandala

Vize modernosti na Špilberku prezentují snímky vily Tugendhat očima Rudolfa Sandala 

Muzeum města Brna otevřelo výstavu Vize modernosti, která vůbec poprvé představuje rozsáhlou sbírku fotografií moderní architektury v Brně i jinde v Československu. Pořídil je Rudolf Sandalo mladší, jenž se svými uměleckými snímky architektury proslavil i v USA. K vidění budou do 26. srpna.

Návštěvníci výstavy na hradě Špilberku spatří řadu originálních fotografií Rudolfa Sandala ml., které jsou známé z publikací o československé i světové moderní architektuře. „Sandalo zcela porozuměl záměrům a vizím soudobých architektů; dokázal ve svých fotografiích zachytit ducha modernosti jejich staveb. Při fotografování čekal na optimální světelné podmínky a následné retuše snímků důsledně a pečlivě prováděl na skleněných negativech,“ vysvětlil Sandalův význam jeden z autorů výstavy Jindřich Chatrný.

Sandalo dokumentoval realizace staveb Bohuslava Fuchse, Ernsta Wiesnera či Josefa Poláška. „Jeho talentu si všiml i Ludwig Mies van der Rohe, který jej pověřil fotografováním vily Tugendhat. Dvě Sandalovy fotografie si dokonce vybral Miesův přítel, architekt Philip Johnson, na newyorskou výstavu The International Style v roce 1932,“ poznamenala spoluautorka výstavy Dagmar Černoušková.

Foto archiv Muzea města Brna

Soubor dvaačtyřiceti originálních Sandalových pozitivů vily Tugendhat získalo Muzeum města Brna v roce 2012. Polovinu z nich může nyní zcela poprvé zhlédnout veřejnost. Výstava celkově zahrnuje na dvě stovky autorových originálních snímků – k vidění jsou mimo jiné fotografie Moravské banky, hotelu Avion či kavárny Savoy v Brně i moderních staveb v Bratislavě, Nitře či Košicích.

Nechybí ani ukázky tuzemských a zahraničních odborných časopisů, v nichž se Sandalovy fotografie objevovaly, nebo koláž Bohuslava Fuchse, v níž architekt použil Sandalovy snímky Městských lázní na Kopečné ulici v Brně.

Výstava probíhá na hradě Špilberku do 26. srpna, menší část výstavy najdete v technickém podlaží vily Tugendhat, a to od 6. června do 26. srpna.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!