Audiokniha Opuštěná společnost namluvená Jiřím Dvořákem a Ivanem Trojanem předkládá posluchači naučnou literaturu seriózně a poutavě zároveň

Audiokniha Opuštěná společnost namluvená Jiřím Dvořákem a Ivanem Trojanem předkládá posluchači naučnou literaturu seriózně a poutavě zároveň100%

Nakladatelství Paseka vydalo v loňském roce dvě publikace reagující na současnou politickou situaci. První z nich nese název Tyranie a pochází z pera Timothyho Snydera. Americký historik čtenáři ve dvaceti krátkých kapitolách předkládá současné politické hrozby a radí, jak se s nimi vypořádat. Druhou knihou zabývající se podobným tématem, která u Paseky minulý rok vyšla, je Opuštěná společnost s podtitulem Česká cesta od Masaryka po Babiše šéfredaktora týdeníku Respekt Erika Taberyho.

Erik Tabery na rozdíl od Timothyho Snydera nahlíží na danou problematiku v užším kontextu. Jak už samotný název knihy napovídá, soustředí se především na český národ a na cestu, kterou ušel od založení samostatného Československa po současnost, problematiku však do evropského, potažmo světového kontextu zasazuje. Autor knihy zde zaznamenává spoustu vlastních podnětných myšlenek, poukazuje však také na názory a výroky jiných, které často cituje. Kniha je velice zajímavým počinem, nutno však poznamenat, že zaujme především čtenáře, kteří s názory novináře Erika Taberyho obecně spíše souzní. Těžko lze předpokládat, že odpůrci Taberyho názorů na současnou politickou situaci si z této knihy něco odnesou, avšak člověk, který ke knize přistupuje bez předsudků, třebaže kriticky, zde může nalézt mnoho užitečných podnětů k další debatě.

V letošním roce publikace vyšla rovněž i jako audiokniha. Režíroval ji autorův bratr Jakub Tabery. Ve spolupráci s Janem Kacianem upravil stávající text tak, aby ve zvukové podobě vyzněl co možná nejlépe. Jelikož se jedná o naučnou literaturu, mohlo by se zdát, že bude pro posluchače její hlasové zpracování méně srozumitelné, opak je pravdou.

Hlavní text čte Jiří Dvořák, citace dalších zdrojů pak byly svěřeny Ivanu Trojanovi. Oba herci jsou v této oblasti zkušení a dokáží tak s hlasem výborně pracovat. Posluchač se díky odděleným rolím dobře v předkládaných informacích orientuje. Hlasy obou mužů k sobě navíc poměrně dobře ladí a střídání výstupů proto nepůsobí nikterak rušivě. Audio verze knihy tak může být vhodnou volbou pro všechny čtenáře, kteří se naučné literatuře vyhýbají.

Audioknihu je možné zakoupit na stránkách Audiotéky.

Názor informuji.cz: 100%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!