Červnové výstavy ve východních Čechách: malby Jana Zrzavého či život v secesi

Červnové výstavy ve východních Čechách: malby Jana Zrzavého či život v secesi 

Galerie a muzea na východě Čech nabízejí výstavu věnovanou rané tvorbě proslulého malíře Jana Zrzavého, éře secese nebo nedávno zesnulému pop-artistovi Milanu Langerovi.

1. Pop-artista a performer Milan Langer

Pop-artový výtvarník, konceptuální umělec, básník a performer. To všechno byl Milan Langer, který zemřel na podzim 2017. Posmrtnou výstavu jeho tvorby můžete navštívit na zámku v Rychnově nad Kněžnou do 17. června. Zhlédnete jeho ikonické obrazové seriály – Bad Boys, Dostojevskij, Skotští dudáci, ale i práce z poslední doby: sítotisky a digitální tisky Transformers, Velká vlna, Hellboy, Harley nebo Kontemplace. K vidění je i dokumentace z Langerových raných performancí. Více informací zde

2. Ženská individualita a stereotypy v sochařství

Galerie města Pardubic hostí výstavu Mod(e)ly, která prezentuje tvorbu šesti současných sochařek – Kristiny Vašíčkové, Evy Horské, Petry Brázdilové, Magdaleny Poplawské, Jindřišky Barchini Jůzové a Kateřiny Venclíkové. Každá z nich přistupuje k objektu jinak – ironicky pohlížejí na ženskou individualitu a přitom s pohrávají s klišé ve společnosti. Sochařky jsou samy sobě modely, některé z jejich děl se naopak stávají zhmotnělými symboly – pomyslnými modlami trvale přítomnými v našem nevědomí. Více informací zde.

3. Avantgardní fotograf Rössler

Jaroslav Rössler byl vedle Josefa Sudka, Jaromíra Funkeho či Františka Drtikola jedním z nejvýznamnějších meziválečných avantgardních fotografů. Pracoval pro slavné Osvobozené divadlo a s módní fotografií uspěl v Paříži, poté se na tři dekády stáhl do ústranní. Výběr z jeho snímků vystavuje do 30. června Galerie Art v Chrudmi. Více informací zde.

4. Život v secesi

Více než sto let staré rady a návody, jak dobře vést domácnost, jak pěstovat dobré mravy, jak vyzrát na muže nebo jak správně potrestat děti – ty vám ukáže výstava Šťastný život v secesi, která bude do 24. června otevřena v Regionálním muzeu v Chrudimi. Nahlédnete do secesní domácnosti, kde nechybí salón na kávové dýchánky, jídelna se slavnostní tabulí či dětský pokoj s dobovými hračkami. Těšit se můžete i na elegantní šaty, slunečníky a rukavičky. Více informací zde.

5. Raná díla Jana Zrzavého

Galerie výtvarného umění v Ostravě propůjčila na letní sezónu raná díla Jana Zrzavého s figurativními motivy Východočeské galerii v Pardubicích. Od 6. června si zde můžete prohlédnout ikonické malby proslulého avantgardního umělce, jakou je Jaro, Milenci nebo Hosté Abrahamovi (Andělská návštěva). Doplňují je dobové úvahy Jana Mukařovského a Karla Teigeho. Více informací zde.

Foto: Jan Zrzavý: Jaro, 1924-29. Archiv GVU v Ostravě

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!