Červnové výstavy na Moravě: léto v retro stylu i architektura budoucnosti

Červnové výstavy na Moravě: léto v retro stylu i architektura budoucnosti 

Galerie a muzea na Brněnsku, Olomoucku a Zlínsku nabízí v měsíci červnu výstavu věnovanou trávením letních prázdnin ve 20. století, bydlení v budoucnosti nebo nizozemské malbě 16. až 18. století.

1. Vlámská a holandská malba

Milovníky starého nizozemského umění jistě potěší aktuální výstava v Galerii výtvarného umění v Hodoníně, která zahrnuje krajiny, zátiší, maríny či portréty, ale také několik obrazů s náboženskými a alegorickými motivy. Rozkvět nizozemské malby od 16. do 18. století souvisí s nebývalým bohatstvím země, které plynulo s obchodu s evropskými státy a potažmo celým světem. Výstava potrvá do 17. června. Více informací zde.

2. Hrdinové dětských knížek

Českou i světovou autorskou literární tvorbu pro děti a mládež představuje výstava v Moravském zemském muzeu v Brně. Jejím smyslem je zlepšení orientace dětských čtenářů v oblasti literatury a zároveň podpora zájmu o četbu. Malí návštěvníci se mohou těšit na obřího Pinocchia, koně Alfreda patřícího Pipi Dlouhé Punčoše nebo Analfabetu Negramotnou. Více informací zde.

3. Retro léto

Letohrádek Mitrovských si připomíná sté výročí vzniku Československa výstavou nazvanou Léto v Brně. Ta se zaměřuje na způsoby trávení letních prázdnin v prvních sedmi desetiletích 20. století. Přibližuje dobovou plážovou módu, městské a říční lázně, plovárny, sportoviště – mezi exponáty nechybí klobouky, brýle, historické fotografie, pohlednice, časopisy, trojkolky či bicykly. Prohlédnout si je můžete do 24. června. Více informací zde

4. Architektura budoucnosti

Jak vypadá ideální bydlení a čím se vyznačuje? Podobné otázky si kladou organizátoři výstavy Bydlení zítřka, která bude do 24. června k vidění v brněnské Galerii Architektury. Autorský tým na ní spolupracoval s věhlasným rakouským ateliérem AllesWirdGut, který vytvořil prototyp budovy reprezentující model města zítřka. Návštěvníci se mohou nejenom inspirovat jejich poznatky, ale také vnést nápady vlastní. Více informací zde.

5. Legendární rodinný dům šumperák

Autor slavného šumperáku neboli rodinného domu typu V, Josef Vaněk, vymyslel tento prototyp v polovině 60. let. První domy logicky vyrůstaly v tomto severomoravském městě, postupně se však šířily po celém Československu. Jednotlivé realizace domu a četné proměny, které závisely na zručnosti stavitelů i dostupnosti materiálů, zachytil na svých fotografiích Tomáš Pospěch. Snímky budou do 24. června k vidění v šumperském muzeu. Více informací zde.

Foto: archiv Letohrádku Mitrovských

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!