Červnové výstavy v jižních Čechách: Manhattan 80. let i to nejlepší z Made in Czechoslovakia

Červnové výstavy v jižních Čechách: Manhattan 80. let i to nejlepší z Made in Czechoslovakia 

V červnu můžete v Jihočeském kraji zajít na výstavu historických fotografií města, které nikdy nespí, nejznámějších fenoménů z dob Československa nebo na muzejní noc v retro stylu.

1. Hračky Fatra (nejen) od Libuše Niklové

Jednoduchý tvar a výrazné barvy – to je základem nafukovacích hraček Fatra, které se v současné podobě vyrábějí v Napajedlech již od sedmdesátých let. Zřejmě nejslavnější jsou výrobky designérky Libuše Niklové – její retro hračky v podobě zvířátek jsou dnes již legendou. Nejen její díla najdete na výstavě v prachatickém Centru architektury a designu Neumannka – čeká vás i tvorba současných designérů, třeba Jana Čapka nebo Zuzany Lednické. Více informací zde.

2. Fenomény Československa

Sté výročí vzniku Československa slaví výstavou českobudějovické IGY Centrum. Uplynulé století přibližuje prostřednictvím nejrůznějších předmětů. Připomíná zásadní vynálezy, historické události, fenomény, dobové knižní bestsellery, nejoblíbenější hity v rádiích, nejúspěšnější sportovní momenty nebo nejpopulárnější reklamy a domácí spotřebiče. Výstavu můžete navštívit do 16. června. Více informací zde

3. Rozostřené snímky krajiny i lidí

Černobílé fotografie Jiřího Baina, které do 23. června představuje českobudějovická Galerie Nahoře, se vyznačují tonálním kontrastem a pohybovou neostrostí. Často nedořečený obsah na motivech krajiny, figur nebo zástavby umocňuje sugestivní působení na podvědomí diváka. Autor se při svých uměleckých experimentech řídí heslem „Kdo chce k pramenům, musí jít proti proudu“. Více informací zde.

4. New York v 80. letech

Newyorský Manhattan v osmdesátých letech zachytil na svých fotografiích překladatel Pavel Sojka, který dlouhodobě pobýval v USA. Podle něj zažívalo velkoměsto v této éře renesanci díky vlně nově příchozích umělců, punkerů, anarchistů a rockerů. „Instinktivně jsem gravitoval do té ‚zkažené‘ východní části. Block parties duněly dusným newyorským létem a Allen Ginsberg četl svoji poezii v  Tompkins Square Parku,“ uvedl autor. Jeho snímky si nyní můžete prohlédnout v jindřichohradeckém Muzeu fotografie a moderních obrazových médií. Více informací zde.

5. Muzejní noc v retro stylu

Tradiční muzejní noc chystá Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích, tentokrát v retro stylu. V pátek 8. června na vás čeká bohatý program zdarma – děti se mohou těšit na chůdaře, deskové hry z 60. až 80. let, pásmo pohádek, filmy z retro promítačky nebo ukázky hraček se sbírkou panenek či autíček. Pro dospělé se chystá módní přehlídka v dobovém oblečení, fotokoutek s rekvizitami, letní kino, jazzová i swingová hudba nebo ohňová show. Více informací zde.

Foto: archiv IGY Centrum

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!