No Wave Back: dokument o respektu vůči přírodě, odhodlání a překonání nejedné hranice

No Wave Back: dokument o respektu vůči přírodě, odhodlání a překonání nejedné hranice90%

Vše začalo osobní výzvou surfaře Matěje Nováka překonat překážky a uskutečnit něco, co se ze začátku zdálo téměř nemožné. Před rokem a půl ani sám Matěj netušil, že z jednoho snu vznikne vizuálně i hudebně povedený dokument o překročení hranic českého surfingu. A přesně tím je snímek No Wave Back režiséra Martina Smékala, který měl v pátek 25. května premiéru v pražské Lucerně.

Po divácky úspěšném dokumentu Choose Your Wave přichází Martin Smékal s dalším snímkem ze surfařského světa. Tentokrát dokument zachycuje českého surfaře žijícího ve Španělsku, Matěje Nováka, který se rozhodl jako první Čech zdolat obtížnou disciplínu Big Wave surfingu, který začíná na vlnách o velikosti šest metrů a končí až těmi dvacetimetrovými. Přestože se komunita surfařů v České republice každým rokem co do počtu zvětšuje, žádný z nich si zatím na tuto náročnější podobu surfingového sportu netroufl. No Wave Back mapuje Matějovo odhodlání, píli, dřinu a vše, s čím se musel potýkat na cestě za svým snem či životní výzvou. Jedná se o dokument, jehož přípravy, realizace, výsledky obsahy řídila příroda, počasí a oceán.

Napínavý a silný příběh, skvělá vizuální podívaná doplněná hudbou šitou na míru tomuto dokumentu ve spojení s odhodlaností hlavního aktéra překročit hranice – to vše vytváří nezapomenutelný divácký zážitek. No Wave Back ukazuje, jak náročný vlastně surfařský sport je, že to není jen o tom vzít prkno a jít se nechat unášet na vlnách oceánu. Matěj ve filmu několikrát zdůrazňuje a dokazuje, že je potřeba mít nejen fyzickou sílu, ale je třeba být také dostatečně psychicky vyrovnaný. Důležitým krokem pro úspěšné zdolání vlny je také znalost prostředí, ve kterém se objevuje. Ve filmu tak sledujeme, jak se Matěj seznamuje s místními surfaři, kteří jezdí na lokálních vlnách dvacet i třicet let. Pozorujeme, jak si první český big wave surfař získává jejich přízeň, pozorně naslouchá cenným radám a společně s nimi se vydává okusit španělskou vodu. Ve finále pak všichni, včetně diváků, čekají, až bude to správné počasí a bude se moct jít na věc!

Propojení s přírodou, fyzická síla, mentální připravenost

Ačkoliv sami tvůrci z tamního španělského podnebí příliš nadšení nebyli, nutno říct, že vítr, déšť a notná dávka oblačnosti dodává tu správnou atmosféru plnou adrenalinu a nebezpečí. Ve spojení s blížícím se Dnem D vznikají pak scény, které musíte sledovat se zatajeným dechem. Ale dokument samozřejmě není jen o pokoření jedné vlny, která mimochodem není jen tak ledajaká. Jedná se o vzácnou, španělskou vlnu La Verdad, která je unikátní tím, že je nejen velká, ale i dlouhá. Kromě toho přichází velmi sporadicky, obvykle jednou až dvakrát do roka, jsou však léta, kdy se neobjeví třeba vůbec. Dokument je o propojení člověka s přírodou, o odhodlanosti, ale také respektu vůči přírodě i místním obyvatelům.

Nemusíte být milovníky surfingu, nemusíte mu rozumět, a dokonce nemusíte být ani příznivci adrenalinových zážitků. Můžete se kochat nedotčenou španělskou přírodou, oceánem či sympatickými surfaři. Dokument No Wave Back vás vtáhne do dění stejně rychle jako všechny ostatní. Po opuštění kinosálu budete mít nesnesitelnou chuť překonat i svoje hranice. 

První Smékalův film Choose Your Wave si vysloužil první cenu na Mezinárodním festivalu outdoorových filmů. Tak uvidíme, kam až to dotáhne No Wave Back.

Českou premiéru měl dokument No Wave Backpátek 25. května v pražské Lucerně, čímž tvůrci odstartovali turné nejen po České republice. Hned v sobotu představili snímek ve Vídni, poté pokračovali do Bratislavy. V pondělí film viděli brněnští diváci, dále budou pokračovat například do Olomouce, Ostravy či Hradce Králové. Turné zakončí v Teplicích. Už teď se ale vyjednává o přidání dalšího pražského promítání.

Rozhovor s Matějem Novákem

29. 5. Olomouc
30. 5. Ostrava Cineport
31. 5. Bruntálu, Kino Centrum
1. 6. Hradec Králové, Náplavka
5. 6. České Budějovice, K2
6. 6. Plzeň, Papírna
8. 6. Teplice

Názor informuji.cz: 90%

Kdy a kde dávají film: No Wave Back

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Režie:

Hrají:

Kdy a kde dávají film:

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!