Červnové výstavy ve Slezsku: snímky Marka Musila nebo česká vlna informelu

Červnové výstavy ve Slezsku: snímky Marka Musila nebo česká vlna informelu 

Výstavy v Moravskoslezském kraji tentokrát nabízejí fotografie Marka Musila z proslulého festivalu Burning Man, díla představitele českého informelu Jiřího Valenty nebo průřez tvorbou výtvarníka Oty Janečka.

1. Retrospektiva Oty Janečka

Významného českého výtvarníka a představitele tzv. generace druhé světové války Otu Janečka představuje Výtvarné centrum Chagall Ostrava. Výstava, která bude k vidění do 27. června, ukazuje průřez z autorovy tvorby od počátků ve 40. letech až po závěr v době po sametové revoluci. Mezi šedesáti artefakty najdete grafiku, kresbu, malbu i bronzové sochy a objekty. Více informací zde.

2. Představitel českého informelu

Jeden z průkopníků českého informelu, absolvent AVU a výtvarník, který po srpnové okupaci v roce 1968 emigroval do Západního Německa – Jiří Valenta je středobodem výstavy v ostravské Výstavní síni Sokolská 26. Autor se v roce 1960 zúčastnil dvou neoficiálních výstav Konfrontace I a II, po emigraci se živil jako propagační grafik na magistrátě v Kolíně nad Rýnem. Více informací zde.

3. Současná slovenská sochařka

Ostravská Industrial Gallery představuje tvorbu současné slovenské sochařky Klaudie Korbelič. Výstava s názvem [kontra]POST, jež zahrnuje díla z posledních tří let, volně navazuje na site-specific projekt pojmenovaný [kon]TEXT, který autorka prezentovala v trnavské galerii. Otevřena bude do 15. června. Více informací zde.

4. Fotograf Marek Musil na festivalu Burning Man

Americkému festivalu Burning Man se na svých snímcích věnuje přední český fotograf Marek Musil. Na jeho fotografiích, které si v opavské Galerii Obecního domu můžete prohlédnout do 24. června, najdete i výjevy z nejznámějších odnoží akce v Izraeli a Jihoafrické republice. Dostanete tak ucelený obraz festivalu založeném na principu svobody, ekologie a osobní zodpovědnosti. Více informací zde.

5. Zahájení léta v třineckém muzeu

Zažijte Muzeum třineckých železáren a města Třince jinak. V pátek 15. června zde na vás čeká bohatý program po celý den. Pro nejmenší návštěvníky bude připravena nafukovací překážková dráha, těšit se mohou i na loutkové divadelní představení  O zbojníku Ondrášovi, klauny a nejrůznější dílny – řezbářství, patchwork, perníkářství nebo korálkování. Dospělí si mohou poslechnout gajdošskou muziku Bukoň nebo rockovou kapelu Druhá náhoda. Více informací zde.

Foto © Marek Musil

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!