Červnové výstavy ve středních Čechách: vesmírné šperky Granddesignérky roku a snímky fotografa Sudka

Červnové výstavy ve středních Čechách: vesmírné šperky Granddesignérky roku a snímky fotografa Sudka 

Na výstavách ve Středočeském kraji si v červnu můžete prohlédnout soubor šperků a brýlí designérky Nastassie Aleinikavy, černobílé fotografie Josefa Sudka nebo snímky Skalistých hor v USA.

1. Sequensův surrealismus

Druhou samostatnou výstavu tvorby výtvarníka Pavla Sequense hostí Muzeum umění a designu v Benešově. Vystaveným dílům dominují především autorova surrealistická plátna, která zachycují reálné postavy ve spojení se světem snů a nočních můr. Podle umělce jsou jeho díla zdravé šílenství a jejich prostřednictvím nachází absolutní svobodu. K vidění budou v Městské výstavní síni do 22. června. Více informací zde.

2. Josef Sudek a jeho rodný Kolín

Díla proslulého avantgardního fotografa Josefa Sudka si nyní můžete prohlédnout v jeho rodném Kolíně – ve zdejší galerii v Městském divadle. Čekají vás tři desítky černobílých snímků, z nichž část zobrazuje panorama města a Polabí v době první republiky. Doplňují je pozdější fotografie ze čtyřicátých až šedesátých let – především příznačné výjevy z okna ateliéru a zátiší. Výstava je otevřena do 23. června. Více informací zde.

3. Snímky amerických hor

Skalisté hory se táhnou téměř po celé západní části Spojených států. Do jejich nitra vás zavedou snímky Renaty Collard, které aktuálně najdete v Petrovcově výstavní síni v Rakovníku. Kromě třech desítek fotografií zachycujících zdejší nedotčenou přírodu se seznámíte také s geologickým vývojem a historií osídlení pohoří nebo s ochranou přírody či zajímavostmi o jednotlivých státech, kterými pohoří prochází. Výstavu můžete navštívit do 17. června. Více informací zde.

4. Éra Františka Josefa I.

Rakousko-Uhersko v letech 1848 až 1916 – éra císaře Františka Josefa I. Tu představuje výstava ve Veigertovském domě v Kolíně, jež potrvá do 17. června. Kromě dějin českých zemí tohoto období se dozvíte informace i o tehdejší každodennosti a proměně života, a to prostřednictvím exponátů ze sbírek muzea. Dobové fotografie prezentují proměny Kolína v 19. století. Více informací zde.

5. Vesmírné šperky a brýle nejlepší designérky roku

Grandesignérku roku 2017, šperkařku s běloruskými kořeny Nastassii Aleinikavu prezentuje výstava v kutnohorské galerii GASK. Její díla uvidíte ve zdejším prostoru Whitebox, pro který připravila instalaci se svými zbrusu novými šperky a brýlemi, které jsou ovlivněny superúplňkem, planetami a vesmírem obecně – proto nese výstava název Komety. Součástí instalace jsou zvukové nahrávky tzv. zlaté desky NASA, které vyslali lidé na palubě Voyageru 1 a 2 do kosmu jako ukázku života a kultury na Zemi. Více informací zde.

Foto: archiv GASK

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!