Výstava Keltové v Národním muzeu představí i nedávné objevy archeologického výzkumu

Výstava Keltové v Národním muzeu představí i nedávné objevy archeologického výzkumu  

Nová budova Národního muzea v Praze otevřela výstavu věnovanou Keltům. Návštěvníci se seznámí nejen s duchovním i každodenním životem keltských kmenů, ale také s bohatým a proměnlivým světem doby železné ve střední Evropě. K vidění bude až do 24. února příštího roku.

Národní muzeum (NM) vlastní jednu z nejrozsáhlejších archeologických sbírek v Evropě, spojenou svojí podstatnou částí právě s tématem mladší doby železné, konkrétně laténské kultury. Nová výstava Keltové si klade za cíl ukázat návštěvníkům její rozmanitost.

Některé z předvedených nálezů jsou vystavovány zcela poprvé a představují nejzajímavější výsledky terénních výzkumů z posledních let,“ nechal se slyšet generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Z výstavy Keltové. Foto archiv NM

Na výstavě nechybí jeden z nejvzácnějších předmětů ze sbírek NM – opuková hlava Kelta ze Mšeckých Žehrovic. Návštěvníci si mohou prohlédnout i bohatě malovanou keramiku, bronzové šperky, zbraně nebo keltské mince. Do běžného života Keltů zájemce zasvětí kopie keltských obydlí.

Civilizace vrcholného období pravěkého vývoje naší země byla podobně jako v ostatních evropských oblastech vytvářena nositeli tzv. laténské kultury, pojmenované podle lokality La Tène ve Švýcarsku. Laténská kultura označuje civilizaci mladší doby železné, jejíž nositelé osídlili rozsáhlé prostory evropského kontinentu v 2. polovině 1. tisíciletí př. Kr. Tato kultura je spojena se jménem historicky známých Keltů.

Jejich civilizace se rozvíjela v období od 5. století do 1. století př. Kr. na takové úrovni, že vytvořila základy evropské kultury historického období. Výstava Keltové nabízí pohled na roli Čech v tomto vývoji, a to nejen na kulturu vládnoucí elity, její honosné pohřby a sídla, ale i na i venkovské osady, využívání krajiny a nerostných zdrojů a s tím související výrobní aktivity a obchodu.

Opuková hlava Kelta ze Mšeckých Žehrovic. Foto archiv NM

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Místo konání:

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!