Červnové výstavy v západních Čechách: knižní grafika Luboše Drtiny i festival současného umění

Červnové výstavy v západních Čechách: knižní grafika Luboše Drtiny i festival současného umění 

Galerie a muzea v Plzeňském a Karlovarském kraji v červnu nabízejí výstavu užitého díla grafika Luboše Drtiny, festival uměleckých projektů mladých autorů Chebské dvorky nebo ukázku tzv. počítačového umění Aleše Svobody.

1. Osobitá knižní grafika Luboše Drtiny

Nezaměnitelnou grafickou úpravu Luboše Drtiny najdete třeba v sérii knih od Bohumila Hrabala, Roalda Dahla nebo Hermanna Hesse. Výstavu s výběrovým přehledem jeho dosavadní tvorby aktuálně hostí výstavní síň 13 Západočeské galerie v Plzni (ZPČG). Prezentuje Drtinovu tvůrčí práci nejenom v užitém díle či autorské knize, ale i v ilustraci a volné tvorbě. Více informací zde.

2. Festival mladých umělců

Fotografie, malby, grafické práce, kresby, prostorové instalace, plastiky i sochy. To vše uvidíte na open air festivalu uměleckých projektů mladých tvůrců Chebské dvorky, které se letos uskuteční od 6. do 9. června v historickém centru města. Kromě výtvarných děl vás čekají i divadelní představení, filmové projekce nebo koncerty. Více informací zde.

3. Počítačové umění Aleše Svobody

Výtvarník a multimediální umělec Aleš Svoboda je známý především pro své počítačové a proměnlivé struktury a užitou grafiku – obaly zvukových nosičů či plakáty. Člen Klubu konkretistů a SČUG Hollar Svoboda využívá počítač ke své tvorbě už od konce 70. let. Výstava v Becherově vile v Karlových Varech prezentuje tematiku struktury, variability, pohybu a procesu výhradně z jeho cyklů počítačového generativního umění. Navštívit ji můžete do 24. června. Více informací zde.

4. Nedorozumění v komunikaci

Hra na tři, tak zní název výstavy v Galerii výtvarného umění v Chebu, které představuje videoinstalace vizuální umělkyně Terezy Velíkové. Autorka v ní popisuje mezilidskou komunikaci jako „sešívání“ – neprobíhá hladce, zasekává se a místy se i vytrácí. Zadáním pro herce, které spatříte v jejím videu, bylo interpretovat divadelní scénář tak, jak se ho v minulosti naučili na představení. Výstava bude k vidění do 24. června. Více informací zde.

5. Proslulá Mattoni

Na loňskou výstavu kostýmů ze seriálu Já, Mattoni, který v roce 2016 vévodil v programu České televize, navazuje aktuální expozice pojmenovaná Ve firmě Heinricha Mattoniho. V ní se dozvíte, jak fungovala tato slavná firma ve svých začátcích před téměř 150 lety, jaké profese byly se stáčením minerální vody spojeny, jak probíhala přeprava lahví či jak žili lidé, kteří ve firmě pracovali. Prohlédnout si ji můžete v Mattoni Muzeu v Kyselce. Více informací zde.

Obálky knih Bohumila Hrabala navržené Lubošem Drtinou. Foto archiv ZPČG

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!