Žádné květiny ani záhony. Ostravská galerie PLATO představuje apokalyptickou zahradu budoucnosti

Žádné květiny ani záhony. Ostravská galerie PLATO představuje apokalyptickou zahradu budoucnosti 

Betonové kry, kmeny stromů, zátiší s terénním autem a rostliny, které tím vším prorůstají – tak vypadá autorská zahrada Garden of the Future v PLATO Ostrava. Společným projektem čtyř českých a nizozemských umělců pokračuje galerie v budování funkčního zázemí s umělci. Zahradu budoucnosti si můžete prohlédnout v bývalém zahradním centru hobbymarketu Bauhaus, kde galerie sídlí od letošního dubna.

Otevření zahrady je druhou etapou cyklu Dočasné struktury, kdy PLATO na ploše téměř 5000 čtverečních metrů vytváří funkční zázemí galerie v podobě tzv. site-specific uměleckých děl. Zahrada navazuje na knihovnu s čítárnou, bistro a prodejnu knih – tři výstavní projekty šesti tvůrců z ČR, Slovenska a Polska, které se otevřely v dubnu.

Autory vizuálního řešení a funkční koncepce zahrady, která odkazuje ke světu po apokalypse, jsou laureát Ceny Jindřicha Chalupeckého (2016) Matyáš Chochola a oceňovaní zahradní architekti a zakladatelé brněnského Atelieru Partero Mirka Svorová a Jakub Finger. Nizozemský umělec Rustan Söderling v zahradě vystavuje své video s odkazem na zánik dnešní civilizace.

V galerii PLATO se otevřela Zahrada budoucnosti. Foto Zuzana Šrámková

Garden of the Future propojuje dvě alternativní představy o budoucnosti světa bez lidí. Na jedné straně je to opojení vizuální silou toho, co zbylo z ikonických míst velkých civilizací. Na straně druhé důvěra v obnovitelnou sílu přírody.

„Autorská zahrada je pokusem přistoupit k apokalyptické budoucnosti pozitivně a poskytnout tomu, co jsme jako lidstvo zničili, dostatek času k obnově,“ vysvětlil ředitel galerie PLATO a spolukurátor výstavního projektu Marek Pokorný.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!