Dámský klub: jedna kniha, co má potenciál vám změnit život

Dámský klub: jedna kniha, co má potenciál vám změnit život80%

Čtyři kamarádky v mládí založily čtenářský kroužek, jehož tradice přetrvala až do jejich, řekněme, zralejšího věku. Každý měsíc jedna z nich zvolí knihu, kterou si všechny přečtou a na následném setkání o ní diskutují. Když jedna z žen ostatním přidělí na přečtení Padesát odstínů šedi, všem to obrátí život naruby.

Čerstvě ovdovělá Diane (Diane Keaton) by si ráda užívala klidu v důchodu, zatímco její přehnaně pečující dcery se ji snaží přestěhovat do Arizony, protože se o ni bojí. Neustále jí podsouvají, jak může upadnout, jak nemá řídit dlouho sama, jak by měla víc odpočívat, a hlavně, jak si myslí, že je vše v pohodě, ale to si její manžel myslel taky, a nikdy neví, co se může stát. Při jedné z nepříjemných cest do Arizony však v letadle narazí na sympatického Mitchella (Andy Garcia), který v ní - spolu s Christianem Greyem, který ji pochopitelně během dlouhého letu doprovází - probudí nový život.

Hrdá a ambiciózní majitelka hotelu Vivian (Jane Fonda) má jiný problém. Dlouhá léta strávila sama, protože razí filosofii, že muži jsou dobří na sex, ale vztahy s sebou přináší příliš velké riziko selhání a ublížení, a tak se nikdy ani nepokoušela o manželství či rodinu. Je to ona, kdo do knižního klubu Padesát odstínů přinese - jak jinak - a když jí kamarádky vysvětlují, že každý někoho potřebuje a dokonce i Christian Grey se nakonec zamiloval, i ona se najednou nachází na životní křižovatce, když čirou náhodou potkává po mnoha letech svou středoškolskou lásku Arthura (Don Johnson).

Federální soudkyně Sharon (Candice Bergen) je v dočista jiné situaci. Žije už téměř dvě dekády sama se svou kočkou - která svým chováním vtipně zrcadlí Sharonin milostný život - a o žádné románky nemá zájem. Do čtení Padesáti odstínů se však s mírnými protesty pustí také, a pak už stačí jen trocha hecování ze strany kamarádek a provokace bývalého manžela, aby si založila profil na internetové seznamce a konečně se taky trochu odvázala.

Poslední ze čtveřice, Carol (Mary Steenburgen), žije ve šťastném manželství se svou láskou Brucem (Craig T. Nelson), který se však od svého odchodu do důchodu necítí ve své kůži a, řekněme, neplní tak úplně všechny manželské povinnosti. Carol, v níž se po přečtení Odstínů probudí nová vlna sexuality, se cítí zanedbávána a v Brucovi se snaží všemi způsoby znovu vzbudit zájem, ten však raději tráví čas v garáži vrtáním se ve své motorce.

Kamarádky, které rády čtou, což je udrželo v blízkém přátelství spoustu let, jsou jednoduchou rovnicí, do které když přidáme několik oscarových hereček, trochu humoru a knížku, kterou zná celý svět, máme recept na úspěch. Ačkoli film sem tam šlápne vedle s kapkou trapného situačního humoru typu Diane, která je schopná se leknout a náhodou u toho chytit cizího muže za rozkrok, nebo ostatních, které špehují za oknem a, jak už to ve filmech bývá, omylem shodí záclonu, čímž na sebe upozorní… celkově si Dámský klub drží dobrou úroveň. Dokáže pobavit i dojmout, zejména když upřímně ukazuje problémy a radosti obyčejných lidí, s nimiž se snad každý divák dokáže svým způsobem ztotožnit.

Dámský klub je příjemná, inteligentní komedie cílená na ženy všech věkových kategorií. Muži a obecně vedlejší postavy jsou většinou nepropracované až ploché, bez větší hloubky či důvodů svého chování, a často jsou románky či vztahy dam z klubu až nerealisticky jednoduché, ve smyslu buďto “on chce”, nebo “on nechce”. To však ničemu nevadí, každá ze čtyř kamarádek to totiž kompenzuje, jejich charaktery jsou naopak rozvinuté, zajímavé a herecky výborně zvládnuté. Film splňuje všechna očekávání, která od něj diváci a hlavně divačky po zhlédnutí traileru mohou mít, a proto rozhodně stojí za vidění.

Názor informuji.cz: 80%

Kdy a kde dávají film: Dámský klub

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!