Sběratelský design opět zaplní zámek v Mikulově. Letos je v popředí porcelán

Sběratelský design opět zaplní zámek v Mikulově. Letos je v popředí porcelán 

V pátek 25. května se v prostorách mikulovského zámku již poosmé otevře festival sběratelského designu Křehký Mikulov. Hlavním tématem letošního ročníku je Aristokracie porcelánu – organizátoři představí výběr přístupů různých autorů ze střední Evropy k porcelánové hmotě. Festival letos potrvá až do 10. června, hlavní program však návštěvníky čeká o tomto víkendu.

Na hlavní tematické výstavě Aristokracie porcelánu najdou návštěvníci díla renomovaných tvůrců, jako je Milan Pekař, Daniel Piršč, vídeňské studio Lucy D. nebo maďarské studio Etelky Meixner, která stála dlouhou dobu v čele kreativního týmu slavné maďarské porcelánky Herend. Představí se i nejmladší generace – Helena Patelisová, Martina Žílová či Lucie Vostálová.

Porcelán je pro nás aristokratickým vznešeným materiálem, který milujeme. Výstava je proto naší srdeční záležitostí. Navíc se koná v prostředí mikulovského zámku, kde se aristokratické téma přímo nabízí,“ vysvětlili kurátoři výstavy a organizátoři pražského Designbloku, Jana Zielinski a Jiří Macek, svůj záměr.

Dílo od LUCY D Rose. Foto archiv festivalu Křehký Mikulov

Porcelánu se věnuje i výstava, kterou společně připravilo studio Hidden Factory a Jiří Thýn. Fotografie Jiřího Thýna zachycují zmar a zánik slavné slavkovské porcelánky. Gabriel Vach z Hidden Factory zase prezentuje objevený archiv a vzory a matice, které používá ve své tvorbě. Aristokratické téma ponese i výstava Trofeje Štěpána Růžičky umístněná do Nástupního sálu zámku.

Sběratelé se na zámek sjedou na víkend od 25. do 27. května. Festival však zájemci mohou navštívit až do 10. června. S ideou prodloužit festival na dva týdny místo tradičního sběratelského víkendu přišel mikulovský tvůrce Daniel Piršč. „Široká veřejnost bude mít možnost seznámit se se všemi festivalovými výstavami v rámci zámeckých okruhů po celých 14 dní,“ uvedl ředitel Regionálního muzea v Mikulově Petr Kubín.

Dílo Martiny Žílové. Foto archiv festivalu Křehký Mikulov

V rámci doprovodného programu čeká návštěvníky v pátek večer zahájení festivalu spojené s vernisáží výstav a vystoupením DJ Mardoši. Následně odehraje spolek Divadlo Verze svou inscenaci Tři verze života, v níž účinkují Igor Chmela či Linda Rybová.

Sobotní dopoledne bude patřit samotným designérům, kteří budou prezentovat svou tvorbu v zámecké Sala Terreně. Večer se zájemci mohou těšit na aristokratické opékání buřtů a poté na projekci snímku Nit z přízraků. V neděli se budou moci zúčastnit výstupu a pikniku na Svatém Kopečku. Po celý víkend bude navíc volný vstup na zdejší výstavy.

Foto: Dílo Lubomíra Ontkoce. Archiv festivalu Křehký Mikulov

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Zámek Mikulov nabízí i další akce

Místo konání: Zámek Mikulov

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!