Studenti i zavedené designové značky dál zdobí Kampus Hybernská. Až do neděle

Studenti i zavedené designové značky dál zdobí Kampus Hybernská. Až do neděle100%

Už v pondělí v poledne se veřejnosti otevřela přehlídka designu ve všech jeho podobách. Osmdesátka umělců zakempila na dvou patrech prostoru Kampus Hybernská 4 v Praze a předvádí nejen finální výtvory, ale i pracovní postupy, materiály a techniky, kterými jich bylo dosaženo. I to Prague Design Week odlišuje od klasických festivalů designu.

Každému dni připadá program v expozicích vystavovatelů: vedle samotné výstavy i workshopy, ukázky výroby a přednášky. Nadcházející debaty nabídnou témata jako minimalismus, hygge a slow interiér (pátek 25. 5.), detaily a materiály (sobota 26. 5.), fusingové sklo, zakázková výroba brýlí (obojí neděle 27. 5.) nebo třeba sdílená vizuální identita České republiky, kterou poodhalí absolventka UMPRUM a specialistka na korporátní identitu Věra Marešová aka Graphic Lady (čtvrtek 24. 5.).

„Letos se nám podařilo dát dohromady skvělou kombinaci designérů, od nováčků po zavedené značky. Návštěvníci v rámci přehlídky mohou obdivovat módu, šperky, nábytek či produktový designzúčastnit se workshopů nebo zamířit do Design Kina a podívat se na některý z krátkých filmů. Každý podvečer je navíc připravena přednáška tří designérů, ve výlohách nedaleké Pasáže českého designu u České národní banky se zase po celý květen vystaví výtvory vybraných tvůrců,” popisuje letošní program Ondřej Krynek, zakladatel a organizátor festivalu.

Samotné zahájení Prague Design Weeku proběhlo v pondělí za přítomnosti designérů, jako jsou Ferdinand Leffler z ateliéru zahradní architektury Flera, Eva Vontorová z Vyšší odborné školy oděvního návrhářství, Jakub Klouzek z FA ČVUT či Vítek Maca reprezentující značku wood.u. 

„Chcete-li v zahradě udělat první krok ke změně, instalace lavice je dobrým začátkem,” říká Ferdinand Leffler, který pro letošek připravil novinku – zahradní lavice s osobními vzkazy. „Pamatujete si, když jsme byli děti nebo puberťáci a klíčem se pokoušeli vyrýt vzkazy do lavičky v parku nebo kružítkem do školní lavice? My pro vás něco podobného připravíme profesionálně̌,“ přibližuje nápad Leffler. 

Z Prague Design Week 2018

Studenti VOŠON pod vedením designérky Evy Vontorové  zase představují kolekci dámských oděvů z modrého denimu SKILLS„Skills ve významu dovednosti, v tomto případě tvarování oděvu pomocí střihové modelace,” komentuje záměr Eva Vontorová. 

Oblíbenci autorů z ČVUT se mohou těšit. ČVUT má totiž na letošním PDW zastoupení rovnou několika ateliéry. Prezentuje zde mimo jiné produkty, které vznikly jako klauzurní práce zimního semestru 2017/18. „Letošní ročník je pro nás celistvější než dřívější prezentace. Přicházíme s odlišnými přístupy, styly i procesy, ale s jedním výstavním konceptem, který spojuje všechny prvky v instalaci. Ta názorně ukazuje nedílnou součást tvorby každého produktu, jeho zabalení. Nabízí se ale otázka, zda je to správně, ” popisuje koncept designér Jakub Klouzek.

Trošku peprnější záležitostí jsou originální erotické pomůcky, kterými se v Kampusu pyšní značka wood.u. Ta na minulém ročníku Prague Design Week získala ocenění pro druhý nejlepší produkt výstavy. „Pod značkou wood.u se skrývají ručně vyráběné dřevěné erotické pomůcky. Použité dřevo pochází výhradně z českých lesů a zahrad, kde jej pečlivě vybíráme a následně s láskou opracováváme,”přibližuje koncept Vítek Maca. Za vznikem značky stojí originální studentský nápad, ale i reakce na dosavadní nabídku erotických obchodů. 

Z Prague Design Week 2018

“Naším cílem je tvořit erotické pomůcky, za které se jejich uživatelé nebudou muset stydět a schovávat je někde v krabicích na dně skříně, změnit společenské vnímání těchto pomůcek. Vyrábět vkusné a estetické výrobky, které si v klidu necháte připravené na nočním stolku,” dodává Vítek Maca za wood.u.

Letošní Prague Design Week nabízí i doposud méně známé umělce, které ale podle všeho čeká slibná budoucnost. Například začínající designér Petr Vykoukal sem přivezl své interiérové svítidlo Purista. Jde o produkt oproštěný od veškerých zbytečných prvků, bez okázalých projevů. 

Akce je i letos prodejní. Plné vstupné na celý týden je 150 Kč.

Názor informuji.cz: 100%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Kampus Hybernská nabízí i další akce

Místo konání: Kampus Hybernská

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!